ZALOGUJ SIĘ

Jaka jest Wasza najlepsza strategia nauki mówienia po angielsku?

6 dni temuostatnia aktywność: przedwczoraj
Mam do Was pytanie, jaka jest najlepsza/najlepsze strategie nauki praktycznego mówienia w języku angielskim, może macie do polecenia jakieś aplikacje poza etutor, które pomagają w szybszej nauce? Chciałbym zrobić to niskim kosztem finansowym (konsultacje 1vs1 mogą wyjść za drogo) oraz elastyczną metodą.

Któtko na jakim poziomie jestem. Rozumiem to co do mnie mówią, potrafię odpowiedzieć na proste pytania od razu, na inne czuje się niepewnie i zaczynam się "plątać", zapominając głównie słów i gramatyki.

Co myślicie na temat shadowing? Aktualnie robie tak, że powtarzam po anglojęzycznym lektorze z angielskimi napisami, wybieram krótkie video (~10min), systematycznie od pewnego czasu. Czy to jest skuteczne metoda Waszym zdaniem? Dodam tylko, że nie powtarzam video pare razy tylko przechodzę do następnego video (to na czym się uczę to długi kurs tematyczy związany z moją profesją - ciekawe i nie męczy).

Co możecie polecić do spróbowania, co u Was się spełnia?

Inne pomysły, które mam to (może macie coś innego):
- preply
- mówienie do samego siebie (z Internetu śćiągnąć pytania i odpowiedzieć na nie)
Marakuk

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 4

Czy przed "mother" nie brakuje "the?"
A
ang-nsw

Podobno mozna rozmawiac z chatami typu gpt w jezyku ktorego chcialbys sie uczyć ;)
E
ephraim
Marakuk - a znasz jakiś model godny uwagi? Z miłą chęcią poznam opinie. - 5 dni temu
ephraim - Szczerze jeszcze nie próbowałam tej metody nauki, ja używam Gooogle Gemini jeśli potrzebuję w innych celach. - 5 dni temu
Marakuk - Próbowałem, ale mam mieszane opinie związane z nim. Średnio się sprawdza jako "partner" do rozmowy. - 5 dni temu

Możesz pisać z ChatemGPT, bo pisanie to też forma rozmowy. Oczywiście to nie to samo, ale uczysz się jak wykorzystywać język, a nie tylko odbierać go pasywanie.

Możesz też czytać książkę na głos. Ja używam aplikacjo Praktika.
Katuszka
Marakuk - mi zależy na praktycznym wykorzystaniu języka słuchanie i mówienie. To co piszesz jest równie ważne, ale jak wspomiałeł teraz "speaking". - 5 dni temu
Katuszka - Jeśli mieszkasz w większym mieście, to możesz chodzić na meetupy. Nie wiem jak to się odbywa i czy to jest fajne, ale możesz poszukać czegoś na meetup.com - 4 dni temu

Korzystam z Preply i naprawdę polecam. Wybierałem raczej tańszych tutorów (20-30zł za 50 minut) z zagranicy i bardzo sobie chwalę. Osobiście trafiłem na świetną dziewczynę, która z własnej woli przedłuża zajęcia i zazwyczaj z 50 minutowej lekcji robi się ona ok. 90-minutowa, a płacę zaledwie 21zł ;)
Lekcje pobieram od końca listopada a zauważyłem różnice w lepszym rozumieniu ze słuchu, a także większą pewnością siebie w rozmowie.
K
kmlyn
Marakuk - właśnie też myślałem o preply, dużo dobrego słuszałem. @kmlyn napisałem do Ciebie DM. - przedwczoraj zmieniany: przedwczoraj