ZALOGUJ SIĘ

Czy słuchacie podcastów w języku obcym?

5 miesięcy temuostatnia aktywność: 5 miesięcy temu
Czy słuchacie jakiś podcastów w celu nauki języka? Jeśli tak to jakich i na jakim poziomie językowym one są? Co w nich lubicie, kiedy i w jakich okolicznościach je słuchacie?

Ja przykładowo lubiłam słuchać Luke's English Podcast i bardzo długo słuchałam tylko jego, pomimo że niekoniecznie chcę przyswajać British English. Jego podcast jest na poziomie mniej więcej B1/ B2 i lubiłam go słuchać (nadal lubię, ale nie słucham go już aż tak często), bo ma taki lekki styl mówienia i rozmowy, porusza ciekawe tematy i mówi dość zrozumiale (pewnie dlatego, że jest nauczycielem angielskiego). Zawsze robiłam długie spacery i go słuchałam.

No, a jak jest z Wami?

Teraz już odeszłam od słuchania podcastów na spacerach. Raczej słucham je w domu przy zmywaniu naczyń czy sprzątaniu. Słucham różnych podcastów, np. All Ears English, Coffee Break German, Culips, a także takie, jak The Diary of CEO, ale nie zawsze rozumiem co mówi, czasem wolę na YouTubie obejrzeć jego wywiadów.
Katuszka

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Słucham podcastów Non-stop z właszcza z dziedziny która mnie interesuje: AI, ChatGPT, Prompt Engineering...
piotr.grela
Katuszka - Oooo to bardzo fajnie. A słuchasz w jezyku obcym czy po polsku? W tych podcastach są nastawieni pozytywnie na AI, czy poruszają obie strony medalu? - 5 miesięcy temu
piotr.grela - W języku angielskim, czasami w języku rosyjskim... Chińczycy bardzo szybko rozwijają się w AI, szkoda, że nie znam języka chińskiego...

Ważne jest abyśmy słuchali i oglądali to co nas interesuje, wtedy nauka języka obcego nie jest męcząca...

Na początku nie zrażajcie się, że dużo nie rozumiecie, też tak miałem... Z czasem wszystko lub prawie wszystko będziecie rozumieli...

Czasami trzeba się wsłuchać w tematykę. Parę dni temu byłem ze szwagrem w muzeum RAFu w Londynie. Tematyka samolotow bojowych wcale mnie nie interesuje ale po paru minutach zacząłem przewodnikowi zadawać pytania...
- 5 miesięcy temu zmieniany: 5 miesięcy temu

Seria "Coffee Break..." to właściwie osobne serie podcastów do nauki kilku lub może już kilkunastu różnych języków. Uważam ją za bardzo dobry materiał do nauki. Jedynym minusem jest to, że trzeba znać angielski (więc nie dla każdego będzie przydatna).
Bardzo lubię podcast "Kwadrans na angielski" - bardzo dobre uzupełnienie nauki, niezależnie od poziomu.
Polecam również wydawany pod szyldem eTutora "Sennik HR". W teorii jest to podcast przeznaczony dla działów HR, ale myślę, że większość przekazywanej tam wiedzy ma dość uniwersalne zastosowanie. Bardzo dobre źródło dla osób, które nie są początkujące.
dhuode
londynwarszawianka - “The Diary of CEO on YouTube about sugar".

Interesujace wywiady na rozne tematy na YouTube, ktore roznia sie od podcastow :)
- 5 miesięcy temu zmieniany: 5 miesięcy temu
Katuszka - Tak, choć mi czasem ciężko jest zrozumieć co mówią, tym bardziej prowadzący.

Był też wywiad o tym, że do nowotworów prowadzi nadwyżka energii, czyli też jedzenie cukru, ale było tam tak wytłumaczone, że nie chodzi o samo jedzenie cukru, tylko o to, że doprowadzamy do niskiego poziomu cukru, a później jemy go za dużo, czyli chodzi głównie o takie mocne skoki cukru. I też, że to samo dotyczy gdy ktoś zje za dużo owoców czy wypije "zdrowy sok".
- 5 miesięcy temu