abmmichal |
E | Elzbieta.Lukawska |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
N | nikus1166 |
abmmichal - tutaj mamy problem chyba z tym, że wonder, i wander nieznacznie się róźnią w wymowie.
Kilka wariantów poprawnej wymowy przez użytkowników nie ułatwia aní zrozumienia słów w zdaniach ani naukí tych wyrazów. - 10 miesięcy temu |
+1 |
abmmichal - zawsze korzystałem z międzynarodowych znaków fonetycznych.
Nie przykładałem się jednak do nauczenia symboli, ich zapisywania, odczytywania. Od jakiegoś miesiąca zabrałem się do nauki tego systemu zapisu poważnie. Jest to mój cel nauki w średnim okresie czasu. Jestem bardzo zadowolony podjęcia się tego zadania. widzę korzyści w nauce ortografii, wymowy, mechanizm zapamiętywania słów, itp. Stworzyłem własny system znakōw, oparty o alfabet polski, co bardzo ułatwia naukę. - 10 miesięcy temu |
+2 |
elderflower - Też słyszę słowo "wonder" wymawiane tak jak "wander". Wyraźnie jest "o".
W słowniku Cambridge słychać bardzo dobrze dźwięk "a". W wymowie słowa "wonder" jest dźwięk 'ʌ', który wymawia się jak "a" (np. w słowie 'up'). - 9 miesięcy temu |
+1 |
T | TomekK7 |
abmmichal - dziękuję TomkuK7. mi nie zawsze udaje wprowadzić linki.
popracuję z nimi- bo nawet cambridge dic., to inna wersja. - 9 miesięcy temu zmieniany: 9 miesięcy temu |
+1 |
abmmichal |
Hungarian czy to słowo jest dobrze wymawiane w diki, wg mnie zapis fonetyczny jest inny
Problem z wymową jezyka Angielskiego oraz Polskiego
Prosimy o pomoc w projektowaniu zmian w dziale Forum i Pytań Językowych!
One more "ting" :-)
Np. w Londynie słówka:
black, cat itp. - wymawiane są black, cat bez "asha" - ⟨æ⟩ - 9 miesięcy temu zmieniany: 9 miesięcy temu