A | ang.p |
![]() | darkobo |
ang.p - Trochę to wyjaśnienie jest nielogiczne, by nie powiedzieć pokrętne. Po pierwsze skąd mam wiedzieć, że chodzi o nazwę własną?
Nazwę własną czego jak nie konkretnej planety? Po drugie "przed nazwami własnymi, co do zasady, nie stosujemy przedimków" a jednak jako prawidłową odpowiedź uznajecie "Mars is a red planet" czyli własnie z przedimkiem. - rok temu |
+1 |
TomekK7 - Przedimek występuje jedynie przed frazą "red planet", która nie jest nazwą własną. Natomiast nazwa własna "Mars", nie ma przedimka ani rodzajnika. Planety mają swoje nazwy własne, tak jak np. każda miejscowość, nie używamy innych słów do określania tych miejsc (może poza językiem bardziej potocznym). Natomiast rodzajnik "the" jest zarezerwowany tylko dla konkretnych ciał niebieskich czyli Słońca (the Sun), Ziemi (the Earth) oraz Księżyca obracającego się wokół Ziemi (the Moon).
-
rok temu
zmieniany: rok temu
|
+3 |
Agatkosprobuj - A gdzie tu masz przedimek przed nazwą własną? Przecież nie ma "a Mars", a "red planet" nie jest nazwą własną.
-
rok temu
|
+1 |
darkobo - ang.p - zanim zaczniesz pisać o braku logiki w wyjaśnieniu, zastanów się nad sposobem zadania pytania. Z pytania wynika, że pytasz o Marsa - dajesz przykład opisu dotyczącego nazw własnych. W tym zdaniu nazwą własną jest Mars. Z Twojej odpowiedzi na moje wyjaśnienie, wynika, że chodzi Ci o przedimek przed "red planet" - a to już nie jest nazwa własna, o czym napisał Tomek. Sam zresztą też napisałem wcześniej Piotrowi, że "planet" występuje tu w znaczeniu ogólnym, czyli - OK, domyślnie - nie jest nazwą własną.
-
rok temu
|
+4 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
tak mi podpowiada moja intuicja... - rok temu zmieniany: rok temu
W języku mówionym najczęściej "a" i "the" jest nieakcentowane, bo nie jest istotne do zrozumienia całości przekazu i wymawiane jest tak samo - / ə / - rok temu zmieniany: rok temu
Co do "a" i "the" jest tak jak Piotr twierdzi w języku mówionym to nie ma znaczenie.
W pisowni tak. Może to zmienić znaczenie wypowiedzi - rok temu
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.