Otus |
Używając czasu Present Simple do mówienia o codziennej rutynie i nawykach, bardzo często stosujemy słowa oznaczające częstotliwość, z jaką dane czynności wykonujemy, np. always (zawsze), often (często), sometimes (czasami), never (nigdy), seldom (rzadko).
Te słowa to przysłówki częstotliwości, czyli takie części mowy, które odpowiadają na pytanie: "jak często?". Są one bardzo charakterystyczne dla tego czasu teraźniejszego i z pewnością pomagają w jego zidentyfikowaniu.
Przysłówki częstotliwości w zdaniu pojawiają się przed czasownikiem, np.
Jeśli w zdaniu mamy czasownik to be, wtedy przysłówek częstotliwości pojawia się po tym czasowniku, np.
Occasionally (czasami), sometimes (czasami), often (często), usually (zazwyczaj) mogą pojawić się na początku lub na końcu zdania.
always = zawsze
often = często
sometimes = czasami
usually = zazwyczaj, najczęściej
never = nigdy
seldom = rzadko
rarely = rzadko
Przysłówki takie jak once (raz), twice (dwa razy), once or twice (raz lub dwa razy), three times (trzy razy), every day (codziennie), every month (co miesiąc), twice a year (dwa razy w roku) najczęściej występują na końcu zdania.
absolwentka |
absolwentka - Nie ma sprawy. Na upartego to natykam się czasem na konstrukcje "the love" czy "the milk" czytając, ale są jakieś tam zasady i staram się do nich stosować. Spotkałam się też z rozróżnienie typu:
I went to hospital (mając na myśli bycie w szpitalu jako pacjent) oraz I went to a/the hospital (jako gość/ odwiedzający). Pozdrawiam;) - 13 lat temu |
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
slawek4 |
Otus - Faktycznie te zdania w przykładach są za krótkie. Twoje rozszerzone wersje ułatwiają sprawę. Dzięki.
-
13 lat temu
|
|
Otus - Jeszcze jedna rzecz mnie naszła. Związana z tym https://www.etutor.pl/pytania-jezykowe/pytanie/149024-Nie_musze_uzywac_the_wobec_uzycia_this_.html
"That's the car I have always wanted to have". Czy może być po prostu "That's car I have... Albo zamaiast: The sweater I wrote yesterday... Może być "Sweater I wrote..." ,bo w dalszej części zdania określiłem, że chodzi o ten , w którym chodziłem wczoraj? - 13 lat temu |
|
slawek4 - Musisz zastosować przedimek przed car lub przed sweater, który zależy od sytuacji. Nie możesz powiedzieć ,,That's car I have". Musisz użyć ,,a car" lub ,,the car", oraz ,,a sweater" lub ,,the sweater". Wszystko zależy od tego, co chcesz przekazać w zdaniu.
-
13 lat temu
|
|
absolwentka - >"That's the car I have always wanted to have".
Moim zdaniem w tym zdaniu chodzi o "dodatkowe" podkreślenie faktu posiadania samochodu (przecież autor tak bardzo chciał go mieć). Natomiast w innych zdania this/that/these/those już określają rzeczownik. Jak Sławek napisał: wszystko zależy od tego, co chcesz przekazać. Pozdrawiam;) - 13 lat temu |
|
danane - THis/that zastępuje przyimek tylko w bezpośrednim "sąsiedztwie" z rzeczownikiem - tzn poprawne by było I always wanted to have this car. I wore this sweater yesterday. ALe jeśli między This/that jest czasownik to przed rzeczownikiem musi być przyimek. -> This IS the car I always wanted. That IS the sweater I wore yesterday. :)
-
13 lat temu
|
|
slawek4 |
slawek4 - Nie mam profitu od firmy. Moja biblioteka na temat angielskiego w domu pęka w szwach. Bardzo lubię takie opracowania, które skupiają się na jednym, wybranym temacie. Można się dowiedzieć czegoś nowego, czasem zapomnianego.
-
13 lat temu
zmieniany: 13 lat temu
|
|
dania57 - Wydawnictwo Naukowe PWN wydało też książkę na temat przedimków " The Articles in Polish-English Translation".
Również bardzo przydatna. - 13 lat temu |
|
absolwentka - I nie jest wcale taka droga;) Dzięki za namiary!!!!!;) Ja też mam sporo książek, które nabyłam kilka lat do tyłu, a teraz by się przydało to uzupełnić (głównie o szczegółowe książki, bo raczej mam ogólnie o gramatyce, ale na każdy temat po trochu) i może odświeżyć;) Pozdrawiam!
-
13 lat temu
|
|
slawek4 - Również posiadam tę książkę o przedimkach - fantastyczna. Polecam. Rozwiała ona, nie raz moje wątpliwości. Ta sam rzecz z przedimkami.
-
13 lat temu
|
|
slawek4 - W ostatnim czasie zauważyłem wysyp książek szczegółowych na jeden temat gramatyczny. Można je spotkać w Empiku. Ja często tam kupuję. Lingo - Posiadają też dobrą ogólną gramatykę ale intermediate.
-
13 lat temu
|
|