Wroclovanka |
Can jest czasownikiem modalnym. Formę przeczącą tego czasownika tworzymy poprzez dodanie do niego not:
W lekcji 18 omówiono użycie can w uprzejmych pytaniach.
Can / can't używamy jednak głównie wtedy, gdy mówimy o ogólnych umiejętnościach i zdolnościach (lub ich braku), na przykład:
Can / can't używamy również, gdy mówimy o czynnościach, które możemy (jesteśmy w stanie) lub których nie możemy wykonać w danym momencie, na przykład:
Could jest formą przeszłą czasownika modalnego can. Jego formę przeczącą tworzymy poprzez dodanie not:
W lekcji 18 przedstawiono użycie czasownika could w uprzejmych prośbach.
Could / couldn't służy jednak głównie do mówienia ogólnie o umiejętnościach i zdolnościach w przeszłości, np.
W przeciwieństwie do can / can't, could / couldn't nie używamy, gdy mówimy o konkretnej sytuacji w przeszłości. W takich przypadkach użyjemy formy was able to/were able to.
Be able to używamy zazwyczaj, w przeciwieństwie do can i could, kiedy mówimy o konkretnej sytuacji, a nie ogólnych umiejętnościach i zdolnościach, np.
Be able to nie używamy, gdy mówimy o czymś, co dzieje się w momencie mówienia. W takich przypadkach użyjemy can.
Porównaj:
askawska |
wojcikiewicz.j - a mi się jeszcze kojarzy coś takiego, że jak się coś właśnie "może" np. może Ci to pokażę, to używa się "may" albo "might", w sensie "May/might I show you that"? Ale nie jestem pewna, czy to nie używa się zamiennie z "can"?
-
13 lat temu
|
|
askawska - "Może ci to pokażę" - "I might/may show it to you" to przypuszczenie/prawdopodobieństwo (być może). To nie to samo, co "Mogę ci to pokazać".
- 13 lat temu |
+2 |
askawska - Skompletujmy:
Gdy chcemy wyrazić nieprawdopodobieństwo (czyli jesteśmy przekonani, że nie) to używamy "can't/couldn't". He can't have a girlfriend, everone knows he prefers boys. Gdy chcemy wyrazić pewność lub bardzo silne przekonanie (że tak), używamy w tej funkcji "must": You must be joking. A jeśli nie jesteśmy pewni, czyli może tak, może nie, to właśnie "may/might". - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+4 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
W jaki sposób stosujemy "can" i "can't" w zdaniach twierdzących?
🟠 [Wątek eTutora] Jak Ci idzie nauka w 2023? Wątek motywacyjny dla wszystkich Użytkowników! 🔥💪
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.