Marcin48 |
kamila.zet Pracownik eTutor |
kamila.zet - A już tak całkiem od siebie dodam, że dzięki Twoim podsumowaniom w wątku https://www.etutor.pl/forum/thread/1536887-Watek_eTutora_Jak_Ci_idzie_nauka_Watek_motywacyjny_dla_wszystkich_Uzyt.html odkryłam gry Dyktowanie Słówek/Zdań i ich zalety :) Także wielkie dzięki ode mnie!
-
2 lata temu
|
+2 |
piotr.grela - Interesujący artykuł na BBC na temat multilingizmu, moje odczucie, że rdzenni Brytyjczycy nie przykładają się do nauki języków obcych bo uważają to za zbędną czynność, wymagającą zbytniego wysiłku umysłowego.
W Londynie znajomość języków obcych podnoszą imigranci, których jest ponad 50%... - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+2 |
Marcin48 - Odnośnie dyktowania zdań w ramach gier językowyh eTutor - uważam tą aktywność za przynoszącą ogromne korzyści. Jeśli w trakcie powtórek powtarza się napotkane zadania z pamięci, to potem jest bardzo łatwo pisać duże ilości dyktowanych zdań przy małej ilości błędów. Ja tak właśnie robię, zdania napotkane w powtórkach opanowuje pamięciowo - wystarczy kilkakronie powtórzyć za lektorem, aż zapamiętam zdanie i potem je powtarzam trzy razy z pamięci.
Robię tak asekuracyjnie, by lepiej słuchać. Jak (dobrych kilka lat temu) zdawałem FCE, to owszem zdałem, jednak część egzaminu LISTENING poszła mi wtedy bardzo słabo. Mam nadzieję, że jak będę przystępował do egz. C1, to będzie lepiej. - 2 lata temu |
+2 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Marcin48 |
kamila.zet - Myślę, że metoda małych kroków to najlepszy sposób, jeśli faktycznie chcesz wdrożyć inną czy po prostu dodatkową metodę uczenia się. U mnie często katalizatorem nauki jest muzyka. Np. jestem w drodze do domu i w słuchawkach lecą mi włoskie piosenki. Nagle stwierdzam, że podoba mi się jakiś konkretny wyraz z piosenki (jego brzmienie, pewne nacechowanie emocjonalne) i szukam w słowniku na telefonie co on oznacza, dodaję do powtórek. Łapię się wtedy na tym, że w sumie to ciekawi mnie już cała wyśpiewana fraza lub cały tekst piosenki. Nie wiedzieć kiedy, bawię się w samodzielne tłumaczenie tekstu, a potem porównuję je z tymi dostępnymi w sieci :)
-
2 lata temu
zmieniany: 2 lata temu
|
+5 |
munk2 - Bardzo fajny wpis :) Dobrze wiedzieć, że pracownicy platformy sami się na niej uczą :D
-
2 lata temu
|
+3 |
kamila.zet - W końcu eTutora nie tworzą tylko lingwiści... 😁 Mnie np. bardzo cieszy obecność języka włoskiego w ofercie 💚
-
2 lata temu
|
+4 |
P | patryk.galazka |
🟠 [Wątek eTutora] Jak Ci idzie nauka w 2023? Wątek motywacyjny dla wszystkich Użytkowników! 🔥💪
Prosze o informacje czy mogę pobierać lekcje ba 2 nośnikach: telefonie i komputerze?
Ciekaw jestem czy im więcej znamy języków tym lepszą zachowujemy sprawność naszego umysłu... - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu