abmmichal |
abmmichal |
piotr.grela - Michał to interesująca metoda, zaletą jest, że ma związek z tym co czytasz i oglądasz. (relevent to your life)
Do powtórek na Etutorze, w notatkach dodaje zdania z oglądniętych filmów, seriali, przeczytanych książek. Nie mogę zapamiętać czasasownika:"defy - przeciwstawiać się" Z serialu EastEnders wpisałem sobie zdanie przykładowe do hasła: "defy"... "Are you defying me?" Zdanie to powiedział ojciec jednej z bohaterki z tradycyjnej rodziny pakistańskiej, która wbrew zakazom swojego ojca, chciała poślubić swojego chłopaka. Łatwiej mi się je zapamięta bo ma związek z czymś co obejrzałem. Choć wydaje mi się bardzo pracochłonna ale może lepiej mniej a dobrze się uczyć. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+4 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
abmmichal |
piotr.grela - Jeszcze można wpisywać zdania z https://sentencedict.com/wordQueryDo.php
Ale moim zdaniem zdania z obejrzanych filmów, podcastów, przeczytanych książek są lepsze bo są "relevent". - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+3 |
abmmichal |
abmmichal |
netis7 - Bardzo ciekawa dyskusja. Jedyny problem, że to wymaga naprawdę duuużo czasu. Rzeczywiście chyba tylko Piotr Ci towarzyszył... Ja mam ostatnio z tym wspomnianym czasem spory problem :) Dzisiaj znalazłem chwilę, aby zajrzeć na forum ale zaraz znowu znikam :/
-
2 lata temu
|
+3 |
abmmichal |
netis7 - Słyszałem, że z pisaniem to problemy mają nawet "natiwy", co chyba nie dziwi. Rozumienie ze słuchu języka o wielu "akcentach", miliona wersji różnych skrótów i powtarzających się tych samych słów w wymowie a o różnej pisowni i znaczeniu też nie jest dziwne. No cóż, wg amerykańskich uczonych, język angielski jest jednym z najtrudniejszych do nauki dla Polaków...
-
2 lata temu
|
+2 |
spajk |
abmmichal |
londynwarszawianka - Dziekuje serdecznie. Obejrzalam kawalek ‘Bewitched’, s 1 ep. 22, ktory wyskoczyl jako pierwszy.
Sezon 1, zawiera 37 epizodow, wszystkich sezonow jako total jest 7, wiec jest sporo do ogladania i przerobienia. Calkiem dobrze napisane dialogi jak na tamte czasy, plus ciekawa obsada aktorska, z Elizabeth Montgomery w roli glownej. Gdy znajde ep.1 to postaram sie cos napisac o tym serialu. Epizod 1, wspanialy poczatek do analizy tekstu np: 1.To bump into sb/sth 2. adjectives: attractive, desirable, irresistible - doskonale do cwiczen gramatycznych i wymowy. Jesli chodzi o wymowe - nie sztuka jest mowic jak automat, zalapac melodie jezyka to wyzszy cel. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+1 |
abmmichal |
abmmichal |
londynwarszawianka - Dziekuje, obejrze ep 1 serialu “Bewitched”.
Jak kopiowac z YouTube? Pod kazdym video jest napis ‘share’, wchodzimy tutaj i kopiujemy podany link. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+2 |
piotr.grela - Dzięki Michał za linka, może sobie obejrzę i się wciągnę...
Dzięki Spajk :-) - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+1 |
Jakie są Wasze pozytywne doświadczenia w nauce z eTutorem?
Z początku myślałem, że to chodzi o Transatlantic Accent https://youtu.be/Gpv_IkO_ZBU
Ale po Drugiej Wojnie Światowej ten akcent zanikał.
Ja to lubię oglądać stare amerykańskie seriale kryminalne: "Colombo", "The Street of San Francisco", "Kojak".
Elizabeth Montgomery przepiękna aktorka miała chyba akcent angielski mieszany z nutą kanadyjską. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu