ZALOGUJ SIĘ

Przedimek przed rzeczownikiem "walk" - spacer?

13 lat temu
podane jest, że przedimka a używamy przed rzeczownikami policzalnymi w l.poj. Jak to się ma do przykładu: Let's go for a walk. Jak dla mnie spacer nie jest rzeczownikiem policzalnym? Czy ktoś może to wyjaśnić, z góry dziękuję za odpowiedź
Basia.W

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Tutaj masz link do hasła w diki: https://www.etutor.pl/szukaj/?q=walk&x=0&y=0&mode=DICTIONARY

"walk" występuje jako czasownik i jako rzeczownik. Kiedy mówimy np. o:
- sumach pieniędzy,
- okresie czasu,
- odległościach (dla mnie spacer jest jakąś tam odległością, którą pokonuje i tak sobie to tłumacze, ale chętnie zobaczę bardziej profesjonalne tłumaczenie)
traktujemy je jako coś pojedynczego.

Pozdrawiam;)
absolwentka
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
efogt - Absolwentka, wkleiłaś link do wątku w którym właśnie odpowiadamy na to pytanie:)Nie przejmuj się, zdarza się:)
Pozdrawiam:)
- 13 lat temu
absolwentka - Już poprawiłam. Dzięki;) To ze zmęczenia. Wczoraj uczyłam się przez cały dzień;) Pozdrawiam! - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu

Przecież "walk" posiada l.mnogą wiec jest policzalny.
G
gabola

Walk jest rzeczownikiem policzlanym i dobry słownik poda Ci tą informację. Np. słownik "Longmana" który bardzo lubię:) Walk może być zarówno czasownikiem -ale jako czasownik nie posiada przedimka- jak i rzeczownikiem który jest policzalny. Policzalny znaczy że musisz, w liczbie pojedynczej, postawić przed nim przedimek "a" oraz możesz utworzyć liczbę mnogą od tego rzeczownika z końcówką (w tym przypadku) "s".

I will go for a walk = Pójdę na spacer.
Sometimes I go for walks = Czasami chodzę na spacery.

Myślę że nie ma tu żadnej polityki z tym i sprawa jest prosta:) Wystarczy zapamietac tylko że "walk" jest rzeczownikiem policzlnym a więc obowiązują go zasady stosowane w stosunku do takich właśnie rzeczowników.
Pozdrawiam:)
E
efogt
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
mceo - i tajemnica została wyjaśniona :) - 13 lat temu
efogt - No tak, zdaje się że właśnie tak się stało:) - 13 lat temu
absolwentka - Dzięki efogt;) - 13 lat temu
efogt - It's no problem for me:)
Cheers:)
- 13 lat temu