M | monisia19882 |
askawska |
Ewa_G1967 - Anno mogłabyś coś napisać jak rozróżnić konstrukcję "be going to" czasem Present Continous. Jak to się ma na konkretnych zdaniach?!!
-
13 lat temu
|
|
askawska - Ewo, sprecyzuj, proszę, bo miejsca mało na wywody :) - chodzi o użycie czy o formę?
Jeśli o użycie, to tutaj się kiedyś rozpisałam o formach przyszłych na przykładzie jednego zdania: https://www.etutor.pl/pytania-jezykowe/pytanie/112011-To_be_going_to_czy_Present_continuous_.html - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
askawska - A jeśli chodzi Ci o to, jak rozumiem podobieństwo "be going to" do Present Continuous, jeśli chodzi o formę, to miałam na myśli to, że właściwie "be going to" używasz jak czasu Continuous (najczęściej Present Cont.)
-
13 lat temu
zmieniany: 13 lat temu
|
+1 |
askawska - Masz formę czasownika "be" (czyli np. am, is lub are) i czasownik z końcówką -ing (w tym wypadku "go"). "To" z bezokolicznikiem można zaliczyć do "reszty zdania". Pytania tworzy "be" przez inwersję (jak zwykle w czasach Continuous), a po podmiocie przepisujemy czasownik z -ing (czyli "going") i całą resztę.
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
askawska - Na konkretnym przykładzie:
He is going to the theatre next Saturday. (kupił już bilety - Present Cont.) He is going to go to the theatre next Saturday. (taki ma zamiar, ale dopiero będzie się starał dostać bilety - "be going to") Is he going to the theatre next Saturday? Yes, he is. (Pres. Cont.) Is he going to go to the theatre next Saturday? Yes, he is. ("be going to") Itd., itd. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
Ewa_G1967 - Dziękuję właśnie o to mi chodziło. Dziękuję zawsze mam problem a może miałam;)) z wywnioskowaniem czy to be going to czy już Present Continous.
-
13 lat temu
|
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
renata85 |
E | efogt |
Promocja świąteczna 30 %-czy ktoś się orientuje?
Czy czas Present Perfect zawsze używamy tylko jeśli chcemy powiedzieć o czymś co trwa ?