ZALOGUJ SIĘ

Look w znaczeniu spojrzenie (wyraz twarzy kogoś)- dlaczego na końcu zdania?

13 lat temu
Jill gave him a quick look.
Jill spojrzała na niego przez moment.

He gave his brother a rather startled look.
On spojrzał na swojego brata z zaskoczeniem.

Będę wdzięczna za wyjaśnienie, dlaczego "look" znajduje się na końcu zdania. Co to za konstrukcja? Sama umieściłabym je gdzieś indziej. Będę wdzięczna za podanie działu gramatycznego pod który podlega to poczytam. Dziękuje i pozdrawiam;)
absolwentka
robertpytel - " look" jest tutaj rzeczownikiem i może stać na końcu. Zdanie mogłoby wyglądać też w ten sposób Jill gave a quick look to him. Ma to tylko związek z miejscem dopełnienia bliższego i dalszego w zdaniu. Szukaj takiego działu miejsce dopełnienia w zdaniu. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

Czytam właśnie o tym, ale na razie nie rozumiem;(
Poszukam jakichś prostszych wyjaśnień w książkach do gramatyki.

Myślałam też o konstrukcji:
give sth a look
- skoro coś takie istnieje to może istnieje też
give sb a look

W każdym razie dziękuje Ci za fatygę podzielenia się ze mną swoją wiedzą. Pozdrawiam;)
absolwentka
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
askawska - Na pewno istnieje "give sb a look". Jestem pewna, ze spotkałam w literaturze. Nie pomnę, gdzie. :) - 13 lat temu
efogt - Zajrzyj tu: pozycja 2:http://www.ldoceonline.com/dictionary/look_2
give somebody a look
Mike gave him such a severe look he didn't dare argue.
Why has Jake been giving me dirty looks (=unfriendly looks) all morning
- 13 lat temu
absolwentka - Dziękuje!;) - 13 lat temu
efogt - You're welcome:) Jak zawsze zresztą:)Ciesze się że i Ty się cieszysz:)
Pozdrawiam
- 13 lat temu
absolwentka - Ciszy mnie to, że są jeszcze na tym świecie ludzie, którzy bezinteresownie i chętnie podzielą się informacją/ wiedzą;)
Znając siebie, póki bym tego nie wyjaśniała nie poszłabym spać, a zastanawiała się i wertowała książki i internet w poszukiwaniach odpowiedzi. W ten sposób często zdarza mi się nie dosypiać;/
Pozdrawiam;)
- 13 lat temu
efogt - he, he:)Dobrze powiedziane. Mi się już nawet punkty reputacji nie liczą a i tak cały czas tu klikam:) To dobrze....:)Więc pytaj tutaj, zawsze się znajdzie jakaś przyjazna dusza co się podejmie odpowiedzi:) - 13 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.