M | maciek496 |
darkobo |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Basia_Stepien |
piotr.grela - Ta sama podświadomość a nawet świadomość się bardzo zniechęca do nauki jak wpisujesz odpowiedź po raz piąty i zrobisz mały błąd i wtedy wiele osób w tym i ja wymawia soczyste słowo na "k" :-)
-
3 lata temu
|
+1 |
Basia_Stepien - Przecież możesz sam wybrać ocenę odpowiedzi (źle, średnio, dobrze - naciskasz klawisz 1, 2 lub 3) i wiesz że słówko było wykonane i ocenione dobrze, a literówka zdarza się każdemu - przecież po to jest taka opcja w tej apce. Poza tym jeśli piąty raz wpisujesz poprawną odpowiedź to po co kontynuujesz naukę tego słówka? Czemu nie wyrzucisz słówka z powtórek?
-
3 lata temu
|
+3 |
darkobo - Wyrzucanie słówek z powtórek mnie nie przekonuje. Na świeżo - owszem - za piątym razem może się je pamięta. Ale co będzie za pół roku, za rok? Po to jest algorytm, żeby przesunął to słówko w czasie. Kwestia działania algorytmu, to już inna sprawa.
-
3 lata temu
|
+6 |
piotr.grela - Na wstępnym etapie nauka pojedyńczych słówek jest w porządku ale w miarę postępów nie sposób uciec od idiomów, czasowników frazowych, kolokacji...
Tego są tysiące, setki tysięcy... Wpisując je trzeba być masochistą albo wyjątkowym talentem :-) - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+1 |
Basia_Stepien - Jeśli wolisz trzymać słówka a za piątym razem zrobiłeś literówkę ale znałeś poprawną odpowiedź to możesz sobie przyznać ocenę "dobrze" za to słówko i wtedy algorytm dostaje informację taką jakbyś nie miał literówki - dlatego w ogóle jest taka opcja. Przecież aplikacja mogłaby twoją odpowiedź samodzielnie oceniać - i wtedy powtórki byłyby faktycznie bezsensownie dobierane. Jeśli nie korzystasz z opcji wyboru innej oceny twojej odpowiedzi - no to faktycznie algorytm nie współpracuje.
-
3 lata temu
|
|
piotr.grela - Wszystko zależy od indywidualnego upodobania uczącego i jego / jej możliwości psycho-fizycznych. Mnie pisanie grubymi paluchami nawet po tablecie denerwuje.
Ale jak dużo spędza się czasu pracy przy klawiaturze komputera to taka forma nauki może być OK. Zwrócę uwagę na jedną rzecz: pisownia angielska często mało w wspólnego z wymową np. nazwa miasta Edinburgh wymawia się takk /ˈɛdɪnbərə/. Ćwicząc na siłę pisanie utrwalamy w swoim mózgu złą wymowę. Właściwie nauka języka obcego u dorosłych jest odwrócona kolejność zdobywania umiejętności. Jako dziecko najpierw uczymy się słuchać, potem mówić a na końcu czytać i pisać. - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+2 |
darkobo - OK Piotrze, fakt, to co piszę, piszę z perspektywy osoby na poziomie mniej więcej C1, od niemal 8 lat na eTutorze, mającej ponad 9.000 elementów w powtórkach. Przy czym, zaczynając przygodę z eTutor miałem już spory zasób słownictwa i takich podstawowych słówek, wrytych w pamięć w młodych latach, w swoich powtórkach nie mam. Większość to słowa z poziomu C1 i C2, może trochę z B2 oraz właśnie idiomy i gotowe zwroty, zdania. Niedawno dodałem kilka słówek, które usunąłem z systemu powtórek (bo nie jest tak, że nic nie usuwam), bo wydawało mi się, że już je znam, właśnie dlatego, że je zapomniałem.
-
3 lata temu
|
+2 |
darkobo - @Basia - korzystam z opcji wyboru. Co innego miałem na myśli, była swego czasu dyskusja na ten temat, że algorytm wrzuca ciągle do powtórek słówka oceniane na 3, a inne, ocenione po kilka razy na 1, na 2, odsuwa w czasie nieraz na kilka lat. Jak wspomniałem, to temat na dłuższą dyskusję, która gdzieś tam w czeluściach Forum powinna być do odnalezienia.
-
3 lata temu
|
+2 |
darkobo - @Piotr - pierwszy nauczyciel angielskiego, jakiego miałem, stwierdził, że ucząc się angielskich słów trzeba uczyć się ich dwukrotnie: raz wymowy, drugi raz (jednocześnie z wymową) - pisowni. I tego się trzymam :) (bo potrzebna mi zarówno umiejętność pisania tekstów angielskich, jak i porozumiewania się mową).
-
3 lata temu
|
+6 |
Basia_Stepien - @piotr.grela Dopóki wystarcza Ci komunikacja mówiona i sobie radzisz, i dopóki piszesz jedynie z kolegami w grach komputerowych to naprawdę nie ma znaczenia ile literówek zrobisz - i wtedy pisanie słówek za każdym razem - faktycznie jest niepotrzebną stratą czasu. Ale jeżeli od twojej komunikacji pisemnej (np maile biznesowe w pracy) będzie zależała twoja premia od sprzedaży albo zawarcie kontraktu na tysiące euro to już zaczyna mieć znaczenie czy i ile literówek zrobisz. Programy do poprawiania literówek nie zawsze wszystko wychwycą a podobne angielskie słówka mają często bardzo różne znaczenie. To zależy do czego jest Ci potrzebna znajomość języka.
-
3 lata temu
zmieniany: 3 lata temu
|
+6 |
piotr.grela - Darek ja mam podobnie skupiłem swoją naukę na słówkach rzadkich a zapomniałem wielu słów i zwrotów często występujących.
Nasz mózg jest wspaniały bo zapomina przykre chwile ale jeszcze szybciej z trudem nauczone słówka i zwroty obcojęzyczne. Trzeba je nonstop powtarzać najlepiej poprzez rozmowę, powtórki na Etutorze, czytanie, oglądanie. Gdy najpierw nauczymy się najpierw słuchać po angielsku, możemy uczyć się bez straty czasu: w ubikacji (kto ma problemy z prostatą, to wie o co chodzi :-), pod prysznicem, w kuchni, garażu, w samochodzie, w samolocie,na rowerze, biegając, leżąc na łóżku :-) - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+2 |
piotr.grela - Basia: Większość edytorów tekstów ma wbudowane moduły sprawdzające i po co sobie życie utrudniać...
Chociaż jak ktoś chce i ma czas... Moim zdaniem ns lepsze i ciekawsze pisanie w każdym języku wpływa ilość przeczytanej literatury. - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
|
avayorica |
piotr.grela - Staram się do elementów, które mam w powtórkach na Etutorze, dodawać tłumaczenia i zdania przykładowe z http://www.lexico.com do notatek.
Zobacz transkrypcję fonetyczną takich słów jak: "cat", "hand" na lexico i porównaj z wymową w innych słownikach :-) - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
|
piotr.grela - Nie znalazłem, lepszego słownika z systemem powtórek niż Etutor :-)
Etutor ma jedną super przewagę nad innymi słownikami, że w notatkach można sobie dodawać wyjaśnienia po angielsku z różnych słowników i wymowę jaka nam odpowiada i zdania przykładowe. Jedna uwaga, co do wymowy słownikowej, słówka angielskie inaczej brzmią pojedyńczo a inaczej w sąsiedztwie z innymi słówkami w całym zdaniu... Zastanawia mnie czy można by pominąć nieustanną translację w głowie z Pl-Eng i Eng-Pl ? Wpisywanie słowek, zwrotów, zdań przyspiesza ich zapamiętywanie ale znacznie spowwlnia. Albo idziemy na ilość albo na jakoś... - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
|
piotr.grela - Przepraszam za błędy, literówki ale chyba mam jakiegoś specyficznego wirusa na komórce, który uruchamia mi się kiedy piszę post tylko na tym forum i zmienia mi tekst w dziwne krzaczki :-)
-
3 lata temu
zmieniany: 3 lata temu
|
|
piotr.grela - Fajnie jest się uczyć słówek i mieć świadomość kiedy i przez kogo jest ono używane.
Czy jest ono bardziej slangowe, regionalne czy bardzo formalne... - 3 lata temu |
|
W jaki sposób mogę eksportować moje powtórki do innego programu?
Jak dodawać z innych żródeł materiały do nauki na swoje konto
Jak na eTutorze można powtarzać tylko nie zapamiętane wyrazy?
Czy można w powtórkach ustawić możliwość wpisania całego zdania, a nie tylko pustych miejsc?
jak się uczyć żeby coś zostało w głowie . nie mogę zapamiętać 60 pdstawowych słów z pierwszej lekcji
Wpisując słówka lepiej zapamiętuje się ich pisownie ale pisownia w języku angielskim słabo pokazuję wymowę, tak więc nie ma się co na niej skupiać za bardzo.
Lepiej zaoszczędzony czas przeznaczyć sobie na czytanie, shadowing: słuchanie, oglądanie i powtarzanie za aktorami ulubionych filmów, seriali... - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu