ZALOGUJ SIĘ

Wulgaryzmy uzywane na obczyznie przez Polakow

13 lat temu
Nie wiem czy moj wpis cos zmieni ale to jak mowia Polacy a szczegolnie Polki na Wyspach to dla mnie szok .Oni znaja cztery slowa na k, h, j ,p i tak na okraglo jesli nawet maja do czynienia z prezyjazna istota to to samo ty h p itd.Nie wiem dlaczego mlode mamy tak bluznia pytam do dziecka tez tak mowisz ponoc nie ale prawda jest taka ,ze tak mowia .Moze tak bluzniacy zagladaja na tutora moze napisza dlaczego tak szkaluja piekny polski jezyk oni twierdza,ze to obrona przed strasznymi warunkami na Wyspach czyli im bardziej przeklinasz tym bardziej im pokazujesz .ale co swoja kulture?swoje chamstwo?Chamstwo polakow jest wszechobecne moze i maja racje,ze tak sie buntuja ale gdyby mieli lepsze wyksztalcenie albo lepsza znajomosc angielskiego albo gdyby choc minimalnie kochali Ojczyzne nie szkalowaliby jezyka ojczystego wulgaryzmami
ipon
ipon - a w normalnej mowie jestes super wyciszony i co drugie slowo tak kulturowo moze trudno zrozumiec w kraju ale na obczyznie ?normal tylko hu, ku pie i tak w kolko Macieju a co to ma wspolnego z prawdziwymi emocjami?Ci ludzie cos czuja? - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
tamarind17 - to zależy od wielu rzeczy
ale popatrz na to z innej strony:
pewnie ciężko pracują po 8-10h dziennie, nie są traktowani tam serio, nie potrafili wcześniej znaleźć pracy w Polsce i musieli wyjechać , wyjazd nie wygląda tak jak myśleli, muszą szybko nauczyć się żyć w rzeczywistym świecie a początki bywają trudne

co innego gdy używają tego typu słów do osób, które są w porządku
- 13 lat temu
ipon - tamarind17 maja kontrakty ustabilizowane zycie dorabiaja sie i przyjaciolka do przyjaciolki ja cie jebi... kur....whuja....mi sie w slowo zamknij pizd.........i nie whuj..a jak mnie bedziesz dalej wpier..... to cie zaje.itd i itp tak mowi polonia wszedzie na codzien dla mnie niesmak - 13 lat temu
absolwentka - No cóż Ipon, bardzo Ci współczuje, bo sama nie znoszę, gdy ktoś w moim towarzystwie przeklina...! Trzymaj się!;) - 13 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 4

Aż mnie korci żeby coś napisać... co mijam Polaków na ulicach to tylko słyszę "kur*" w kółko do znudzenia!
W autobusach, metrze wszędzie!
Anglicy doskonale rozumieją polskie "kur*", często też je znają (odsetek mały ale "widoczny").
Sorki taka prawda!

>Rafal czy z ta prawda mozna cos zrobic?

Zmienić narodowość...

Z własnej obserwacji (głównie reakcji Anglików) powiem tyle.
Polskie przekleństwa brzmią dla Anglika tak jak dla nas mowa Niemca. Twardo, często groźnie!
Po niemiecku nawet życzenia świąteczne brzmią jak wyrok śmierci.
Te ich "fuc* of*" to blednie przy naszym "kur* ma*"
quantum137
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
ipon - Rafal czy z ta prawda mozna cos zrobic?Jak przyszla nowa Polka do pracy i na starcie zaczela te swoje 4 slowa to jej powiedzialam,ze tak bylo milo dla uszu jak sie slyszalo angielszczyzne a ona na to,ze jak bluznisz to masz szacun juz mi sil zabraklo aby zapytac u kogo.Quantum to nie jest moje widzi mie sie dla mnie ta ich mowa to obrzydlistwo ale panoszy sie wszedzie rozlewa na ulice . - 13 lat temu
bird - >Po niemiecku nawet życzenia świąteczne brzmią jak wyrok śmierci.
:]
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
ipon - Bird co Ci ten niemiecki tak nie sluzy my tu po polsku albo po angielsku.Kiedys uczylam sie niemieckiego oj ciezko bylo ale zyczen nie skladalam buziaczek Ptaszku - 13 lat temu
bird - Ipon, ja tylko przytoczyłam słowa Rafała :) - 13 lat temu
quantum137 - Przyznaje się, maczałem w tym palce :D - 13 lat temu

Rafal nie bede zmieniala narodowosci i nie interesuje mnie to jak odbieraja wulgaryzmy Anglicy mnie chodzi o to ,ze jest cala masa Polakow ,ktora radzi sobie swietnie na wyspach poslugujac sie klasycznym polskim ja separuje tych co wulgaryzuja przynosi to efekt tak troche konsekwencji i sa rezultaty ale dlaczego jeszcze tyle do zrobienia przed nami a dlaczego ci maluczcy tak szkaluja ?Zycie na obczyznie moze rozczarowac ale szlachectwo zobowiazuje ale kto o tym pamieta ?Polak donosi na Polaka rodak rodakowi wilkiem i tylko rece zaciera jak sie noga powinie rodakowi ot taka obrzydliwa prawda
ipon
quantum137 - Jeśli ktoś co drugie słowo daje przecinki to tylko świadczy o braku kultury. Przeklnąć można, czasami trzeba ale trzeba mieć ku temu powody i nie można przesadzać. Przekleństwa tracą na sile gdy są używane zbyt często. Jest to naturalna kolej rzeczy. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
ipon - Oj Rafałku ,Rafałku moze tak sie stanie ale poki co koleja rzeczy jest fakt,ze wulgaryzmy gura i to taka gora,ze Himalaje malutkie - 13 lat temu
quantum137 - Siła przebicia słów leży często w ich unikatowości. Tak jest zarówno z językiem poetyckim jak i przekleństwami.
Słowo zbyt często używane blednie w swojej sile ekspresji i często traci swoje pierwotne znaczenie (powszednieje).
- 13 lat temu
ipon - Powiedz mi Rafal spowszednieje Ci slowo kur.jak bedzie czesto uzywane w Twojej obecnosci no nie rozsmieszaj mnie - 13 lat temu
askawska - Zabawię się w Strażnika Teksasu i powiem Ci, Rafał, że nawet PRZEKLĄĆ czasem można. :) - 13 lat temu
quantum137 - Wiem, wiem, czasami się zdarzy ale zostaje po tym cień... ech :) - 13 lat temu
bird - Rafał, jak wspomniała Askawska, dobrze jest PRZEKLĄĆ ;)
http://www.youtube.com/watch?v=oFqqPAlaf-M

Edit:
>Przeklnąć można, czasami trzeba ale trzeba mieć ku temu powody i nie można przesadzać.
Poprawnie jest "przekląć" (bez "n").

violino - Quantum, ale wulgaryzm pochodzi od łacińskiego vulgaris, czyli czegoś powszechnego - więc zdecydowanie NIE unikatowego, ergo z definicji nie powinno mieć w ogóle siły :D

Ipon, próbowałaś kiedyś powtarzać jakiekolwiek słowo raz za razem? Przy takiej zabawie po chwili słowo traci W OGÓLE znaczenie - myślę, że można do nadużywanej "k...y" przywyknąć. Koniec końców to tylko słowo...
- 13 lat temu
ipon - Violino niekoniecznie slowo to tylko slowo lepiej powiedziec pier sie czy lepiej powiedziec daj mi spokoj lepiej powiedziec zamknij pizd .czy lepiej nic nie mow.Zauwazylam jedna zaleznosc Polacy,ktorzy tak bluznia maja klopoty ze soba z praca z partnerem im gorzej w zyciu tym jezyk lacinski bardziej gietki .Sa tez tacy co bluznia namietnie i powodzi im sie super ale to Ci co dla szpanu zamienili polski na lacine - 13 lat temu
ipon - Violino sorry do wulgaryzmow nigdy nie przywykne i nigdy nie beda one mile dla moich uszu.Zawsze tempie wulgaryzmy i udalo mi sie jedno,ze w mojej obecnosci Polacy nie bluznia i o dziwo nawet nam sie sympatycznie rozmawia.Chciec to moc - 13 lat temu
violino - Ipon, chodzi mi o to, że słowa są rzeczą umowną. Chociażby... neutralne u nas słowo "szukaj" w języku słowackim jest słowem wulgarnym...
I w ogóle co to znaczy "wulgarny"? Jeśli nad tym pomyślę, nie znaczy nic. Słowo. Takie samo, jak każde inne, zlepek liter. Dlaczego jest "brzydkie"? Bo wulgarne... bo się kojarzy z czymś niemiłym. Ale czemu się kojarzy? Bo tak to coś określamy. A czemu tak określamy...? Dla mnie to błędne koło.
- 13 lat temu
violino - Nie zrozum mnie źle, ja nie jestem za tym, żeby używać tych słów, nie uważam, że to coś, na co można nie zwracać uwagi itd. Wręcz przeciwnie. Ale wchodząc na wyższy poziom myślenia, to wulgaryzmy wulgaryzmami uczyniliśmy my. Dlaczego "pie..ć" jest wulgarne a "solić" już nie? Dlaczego "ku..a" jest wulgaryzmem, a "kurtyzana" już nie, chociaż znaczenie jest to samo?
Dla mnie temat jest interesujący z językowego punktu widzenia, może dlatego tak go podejmuję:)
- 13 lat temu

Przesyłam ciekawy artykuł o "Słowniku polszczyzny rzeczywistej" (2011) pod kierunkiem prof. Michaela Fleischera (uczył mnie na kulturoznawstwie UWr):

http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,9454200,Cztery_brzydkie_slowa_wystarcza__by_sie_porozumiec.html
bird
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
ipon - Ptaszku kochany poczytam jutro temat zbyt powazny dzieki za linka i dobrej nocki Strazniczko Forum buziaczek - 13 lat temu
quantum137 - > "Przyszłość? Jaka, k..., przyszłość?" :D
>"Wyp..., kutasie wyp..." ("Wynoś się stąd, ty niedobry człowieku") :D

ipon - Quantum Ty to umiesz wejsc w klimat ale problemu to nie rozwiaze a niech sobie bluznia ja nie Ty nie On nie inni tez nie moze za jakis czas czas wyeliminujemy nasz ukochany wulgaryzmowaty komunikatywny jezyk dla nieudacznikow?szpanerow?nasladowcow?Moze ktos z was sie odezwie? - 13 lat temu
quantum137 - Ja wcale Miro nie zamierzam rozwiązywać tego problemu... bo niby jak?
Artykuł pierwsza klasa!

ipon - A wiesz co Quantum ,ze to moze byc super memento mori albo mantra jak uslysze w pociagu polska gadke i zacytuje Ciebie wyp itd oj bedzie jazda zapamietam i powiem obiecuje Quantum - 13 lat temu
ipon - artykul od Birda ? jutro poczytam dzisiaj padam na pyszczek - 13 lat temu
bird - Ipon, jak tekst jest zielony to znaczy, że jest cytowany :) Rafał zacytował treść z artykułu :) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
quantum137 - > artykul od Birda ? hehe
- 13 lat temu
bird - Mira, tak w ogóle to jestem Malwina :) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
bird - >Artykuł pierwsza klasa!
Wyjeb**y artykuł!
- 13 lat temu
quantum137 - > Wyjeb**y artykuł!
Me aint beliv me eyes!!!
bird - >Me aint beliv me eyes!!!
Ni w ch** nie rozumiem.

Edit: Nie wierzę własnym oczom?
quantum137 - Tak:)
I can't believe my eyes!
- 13 lat temu
quantum137 - Am I missing something here? hmmmmm
STOP swearing lasses :D
- 13 lat temu
askawska - Mówisz i masz. :) - 13 lat temu
quantum137 - nice, nice :) - 13 lat temu
jerzy_pozoga - TO co przeczytałem o współczesnej mowie, smuci mnie!!!
Sam się przyznaję iż czasem w żalu do przypadku zarżnięcia nożem palucha lub gwałtownej przewrotki na ulicy zaklnę siarczyście w celu uśmierzenia bólu.
Zanotowałem wyp. prof.Fleischera- Dzięki mądry ptaszku!
Malwina, Mira, Rafał -dzięki, miło mi WAS poznać.
ipon - Pozdrowienia Jerzy - 13 lat temu
jerzy_pozoga - Witaj ipon-ka, Mira(?)-i JA pozdrawiam
---------------------------------------
Ja już dawno temu zastanawiałem się "skąd TO wszystko się bierze ?" Pytanie-czy TO jest moda na NOWOCZESNOŚĆ ?!
Dla przykładu- Obsceniczna DODA, Hmmm..?
ipon - Ja do Niemena - 13 lat temu
jerzy_pozoga - DZIWNY JEST TEN ŚWIAT-Czesław Niemen jest znany w Polsce.
http://www.youtube.com/watch?v=9L3m2KRonsc (Polish version)
http://www.youtube.com/watch?v=Yh6_mT3W5OM&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=XpKnjDlGTDA (English v.-strange is this world niemen)
Louis Armstrong jest w sercach dusz prawie całego świata !

Coś mi się przypomniało, dam w widoczne miejsce...:D

http://www.youtube.com/watch?v=mZs1UV0NeXo
quantum137
bird - Łahaha! - 13 lat temu
jerzy_pozoga - Dzięki serdeczne. I JA he,he,he.... - 13 lat temu
ipon - Quantum rewelka i jak powiem,ze jestes aniolem to sie nie obruszaj bo to fakt.Uzasadnienie pomoc fachowa perfekt pomoc jezykowa perfekt rozmowy prywatne perfekt uzycie wulgaryzmow perfekt .Rafaltee pije pol gorzka i nigdy Ci nie przeslodze buziak - 13 lat temu
jerzy_pozoga - http://www.youtube.com/watch?v=jtAEJs-jVd8
biznesmen z Anglii