Bilberry |
quantum137 |
Bilberry - ciekawe, masz rację, znalazłem potwierdzenie tutaj:
http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=oxford&searchmode=none - 13 lat temu |
+4 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
jerzy_pozoga |
sorayya |
Bilberry - nie zgadzam się, czas poświęcony na suche powtórki to czas stracony - jedynie gdy sprawisz, że słówo stanie się "twoje" nauczysz się go naprawdę, a możesz to zrobić przeżywając przygodę ze słowem: znajdując je w czytanej książce, dowiadując się o jego historii, słysząc jak ktoś używa je w życiowej sytuacji itd. - dopiero wtedy słowo staje się "twoje" - nigdy go już nie zapomnisz
-
13 lat temu
|
+7 |
violino - Zapomniałeś jeszcze dodać jedno: kiedy je użyjesz, czyli przeniesiesz ze słownictwa biernego do czynnego.
-
13 lat temu
|
+4 |
Bilberry - @violino, oczywiście użycie jest najlepszą formą nauki, ale już usłyszenie czy przeczytanie słowa utrwala je
-
13 lat temu
|
+2 |
absolwentka - Bilberry: Muszę się zgodzić z Twoim I komentarzem do postu. Już gdzieś tutaj pisałam, co musiałam robić w firmie w której pracuję, aby załatwić to i owo z obcokrajowcem. Włączam słownik, spisuje na kartce słowa, które są mi niezbędne, aby komuś przekazać mniej więcej to co chcę i do boju;) Skutek jest taki, że bez powtórek pamiętam te słowa i zapomnieć nie mogę. Pozdrawiam!
-
13 lat temu
|
+1 |
violino - Bilberry, oczywiście, ja nie podważałam Twojej wypowiedzi, tylko chciałam ją uzupełnić:)
-
13 lat temu
|
|
Mo-Li |
Bilberry - ja gdzieś słyszałem, że powstanie słowa to zasługa RHCP, a słówko rozpowszechnione zostało oczywiście przez serial
-
12 lat temu
|
+1 |
hilbert |
Mo-Li - No i wyjaśniło mi się skąd się wzięło "spruce up" :))) dzięki!
-
12 lat temu
zmieniany: 12 lat temu
|
|
B | balldur |
bird |
zorija |