Marakuk |
piotr.grela |
Marakuk - To znaczy że mam nie zwracać uwagi na trudne słowa? Teraz przerabiam łatwe, które już znałem wcześniej, a nowe które się pojawiły naście dni temu nadal nie umiem ich...
-
4 lata temu
|
+2 |
piotr.grela - Z czasem je zapamiętasz a jeszcze bardziej je zapamiętasz kiedy je zobaczysz w filmie, w książce... W Eutorze masz taką funkcje jak notatki, dodaj swoje własne zdanie albo z internetu jakieś zdanie przykładowe najlepiej aby było albo śmieszne albo zaskakujące czy absurdalne.
Ostatnio powtarzałem użycie czasu Present Simple w giving instructions z video lekcji https://youtu.be/A86hvOLE_CY Zapamiętałem absurdalne i straszne zdanie: "I put a butter in the a pan with a hamster, turn the heat up, I add pigeon" - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu |
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
T | tlstar |
Marakuk - Wiem że mogę, bardzie chodziło mi o Wasze pomysły jak sobie radzicie z trudnymi słówkami? Czy maglujecie je do upadłego (u mnije przy powtórce jakieś 20 razy muszę maglować zanim je zapamiętam, za parę dni nie pamiętam jak go się pisało), czy jakaś inna metoda? Szukam czegoś co jest skuteczne, nie mam sensu odkrywać koła jeżeli ktoś ma coś sprawdzonego :)
-
4 lata temu
|
|
ang-nsw - Ja wypisuję na karteczkach przylepnych i rozklejam : w aucie, na lodówce, na lustrze w łazience, na brzegu ekranu komputera.
-
4 lata temu
|
+2 |
darkobo |
Gość - au (auto) xiliary ( xiliarego/ podobnie jak hilarego) - i przychodzi mi tu na myśl bob budowniczy ( w tym przypadku xiliary pomocniczy :D). Dobra lepiej już nic nie mowie bo chyba trochę odleciałam ze skojarzeniami :)))) ale przynajmniej utrwaliłam słówko, mi pomaga :))))
-
4 lata temu
|
|
Gość - a dla tych których wyobraźnia nie ponosi : Aux – wyprowadzenie wejściowe stosowane w sprzęcie hi-fi. Przeznaczone jest dla urządzeń, dla których nie przewidziano specjalnego złącza (np. komputer, iPod). Jest to skrót od angielskiego słowa auxiliary, co oznacza dodatkowy, pomocniczy. ( źródło wikipedia).
-
4 lata temu
|
|
darkobo - Dzięki, tylko właśnie to auto mi się nie kojarzy z pomocniczym. Ax skojarzyło mi się axe (topór), tylko jak się to ma do pachy :).
Ale może teraz będzie łatwiej, może w końcu się uda :) - 4 lata temu |
|
Gość - bo pacha to axilla, nerw pachowy - axillary nerve, a w ogóle pacha to jest chyba mocno unerwiona aaaa i axon to akson :)))
czuje, że odkrywam koło na nowo :))) - 4 lata temu |
+1 |
? | Gość |
Marakuk - daje plusa to jest konkret, jakaś podpowiedź, chęć pomocy :) Dobry człowiek z Ciebie, polecam i skorzystam z usług w przyszłości :)
-
4 lata temu
|
|
abmmichal |
Marakuk - u mnie jest tak że to słowo pojawia się codziennie i nadal coś nie wchodzi do głowy, na każdej powtórce go magluje naście razy. Stąd poprosiłem o pomoc, jakoś inne słowa zaczyna się uczyć (wolno, ale widzę progres) to sa takie słowa że za nic nie mogę załapać :)
-
4 lata temu
|
|
piotr.grela - Marakuk - nie ma się co stresować nasz "piękny mózg" ma wspaniałą funkcję zapominania złych przeżyć i pożytecznych dla nas informacji. Nie teraz to za jakiś czas będziesz miał dane słówko lub zwrot w powtorkach a potem w pamięci... Otoczmy się angielskim, czytamy po angielsku, oglądajmy po angielsku aby słowa i zwroty miały sens, kontekst.
-
4 lata temu
zmieniany: 4 lata temu
|
|
paulinalag |
? | Gość |
dhuode |
Marakuk - korzystam z aplikacji językowej, gdzie "wymieniam się" językiem z użytkownikami, którzy chcą nauczyć się polskiego.
O jakiej aplikacji mówisz? - 4 lata temu |
|
dhuode - HT. Ale w zasadzie aplikacja jest nieistotna. Moim zdaniem nie ma lepszej lub gorszej. Po prostu trzeba mieć kogoś, kto Ci te zdania sprawdzi. Osobę, która posługuje się swoim językiem w miarę gramatycznie, poprawnie - wbrew pozorom to wcale nie jest takie oczywiste, a wielu tzw. "nativów" robi podstawowe błędy. I nie chodzi tu wcale o jakąś hiperpoprawność językową, ale raczej o to, żeby nie używać np. your zamiast you're.
-
4 lata temu
|
+1 |
abmmichal |
piotr.grela - Z większością się zgadzam, każde słowo i zwrot musi być osadzone w jakimś kontekście i najlepiej jakby miało to słowo jakiś emocjonalne powiązanie.
Im więcej wiemy np. o danym słowie, zwrocie tym bardziej go rozumiemy np. a hair of a dog - coś na kaca. Kiedyś wierzono, że połknięcie psiego włosa, uchroni nas przed bólami głowy po zakrapianym wieczorze. Nauka ortografii nie jest konieczna, są autokorektory, nawet znani i poczytni pisarze z nich korzystają. Ważniejsza od gramatyki leksyka bo np. jak będziemy znali słowa: "chcieć", "pić", "wódka", "jeść", "kiełbasa", "kochać", "piękna", "kobieta" - i nawet nie powiemy tego gramatycznie, to każdy będzie wiedział jakie mamy pragnienia. - 4 lata temu |
|
abmmichal |
🟠 [Wątek eTutora] 💬 Prompty do 🤖 ChatGPT związane z nauką języków