![]() | dania57 |
Z | zenstef |
zenstef - A gdybyś myślała, że od kogoś dostałaś tą gorączkę i to stwierdzasz tak ogólnie /zaraziłaś się /, to:
I've gotten a fever. /gotten- past participle-czas present perfect/ To dostać gorączkę to troszeczkę nieformalne, ale w potocznym języku niech będzie. - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu |
|
zenstef - Brak komentarzu, czyli to chyba OK.
Rok temu poświęciłem wiele godzin Koleżance na tłumaczenie tego ,,have" Tłumaczcie innym tak jak ja, a będzie to ,,pewnik" :) Pozdrawiam innych użytkowników. - 14 lat temu |
|
zenstef - Bardzo proszę innych użytkowników o ewentualne ,,wolniej". My to ,,have" tłuczę od zakitranych dziejów. Brakowało mnojego polskiego tłumaczenia dla zdań, to wiem. Postaram się być zawsze lepszy;)
-
14 lat temu
zmieniany: 14 lat temu
|
|
zenstef - Cisza w eterze. Czasami dobry znak i nawet mnie to cieszy :)
Te angielskie czasy nie sa aż takie trudne. Potłuczemy się troszeczkę na tym forum i się samo ułoży :) - 14 lat temu |
|
dania57 - trochę mi zajęło czasu zanim to przetrawiłam.Wszystko chyba zrozumiałam.ale chciałam się upewnić czy zadając pytanie
Have you got a fever? robię błąd. w swoich podręcznikach znalazłam,ze obie formy są wymienne - 14 lat temu |
|
goodlife - zadając pytanie "have you got....?" często jestem poprawiana aby mówić " do you have...? teraz nie jestem pewna czy obie formy są poprawne i dlaczego nie.
-
14 lat temu
zmieniany: 14 lat temu
|
|
zenstef - Cześć Danusia. Zadając pytanie:
,,Have you got a fever?" popełniasz błąd /zabronione!/. W czasie Present Simple- Do you have a fever? Pozdrawiam. - 14 lat temu |
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
![]() | mmichalak |
Z | zenstef |
A | agazerka |
czy I haven't got a clue znaczy dokładnie to samo co I don't have a clue?
podobne pytanie do poprzedniego... czy pierwsza forma jest niepoprawna ? z góry dziękuje za odp.
"I haven't got a fever" oraz "I don't have a fever" - Które z tych zdań jest poprawne i dlaczego?