A | ang-nsw |
![]() | InnaWikka |
ang-nsw - Jeśli otrzymam polecenie z użyciem 'clean', to mam rozumieć, że należy odkurzyć, zetrzeć kurze, umyć okna i podłogi? Natomiast - jeśli otrzymam polecenie z 'clean up', to należy poukładać przedmioty? Zdania: drugie i trzecie.
-
5 lat temu
zmieniany: 5 lat temu
|
+1 |
InnaWikka - Chodziło mi o to, że clean to bardziej wyczyścić, zmyć brud itp. a clean up to tak bardziej wszystko uporządkować, pozbyć się kurzu itd.
-
5 lat temu
|
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
![]() | parseq |
tlstar - Fakt! To są wszystko bardzo subtelne różnice. Po raz kolejny się powtórzę: dokładnie tak samo jak w języku polskim :-) Np. posprzątać pokój, odkurzyć pokój, wyczyścić pokój czy nawet pucować pokój itp. Oczywiście siła oddziaływania na czynność (tutaj dokładność czynności) może być różna w z zależności co wypowiadający ma na myśli, ale w ogólnym zarysie można to traktować jako synonimy.
-
5 lat temu
|
|
ang-nsw - Po Waszych opisach odnoszę wrażenie, że 'clean, tidy' należy stosować mając na myśli czynności standardowe lub pobieżne - a 'clean up, tidy up' mając na myśli prace bardziej gruntowne.
Mam jeszcze kolejną wątpliwość - rzeczowniki 'joy, enjoyment' - nie wyczuwam kiedy którego użyć??? - 5 lat temu |
|
InnaWikka - Tutaj masz to opisane: https://www.etutor.pl/forum/thread/1026067-Rzeczowniki_joy_oraz_enjoyment.html?unread
-
5 lat temu
|
+1 |
ang-nsw - Dzięki! InnaWikka, miałem wątpliwości 10 miesięcy temu, mam je obecnie. To brak praktyki, osłuchania, wyczucia językowego. Zalecam sobie więcej ćwiczeń słuchowych. Na logikę nie da się tego ogarnąć.
-
5 lat temu
zmieniany: 5 lat temu
|
|
parseq - Spokojnie, zostaniesz świetnie zrozumiany.
Moja nauczycielka języka obcego, mówiła Kiełbaskowo zamiast Kołbaskowo, albo Hala Pieskowa zamiast Hala Piastowska. Ale i tak ją rozumiałem! (PS. Koło Kołbaskowa pod Szczecinem było i jest duże przejście graniczne.) - 5 lat temu |
|
🟠 [Wątek eTutora] 💬 Prompty do 🤖 ChatGPT związane z nauką języków