spirulinka |
quantum137 |
spirulinka - Nie zrozumieliśmy się , chyba źle zadałam pytanie.
no big deal = spoken - nic się nie stało Skopiowałam to z DIKI - słówko spoken jest napisane małymi literkami. Ma to pewnie cos wspólnego z tym całym zwrotem. Zauważyłam to gdy czytałam o znaczeniu czasownika deal. Czy wiesz może gdzie mogę znaleźć objaśnienia do słownika DIKI? - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+2 |
absolwentka - "Słówko <spoken> oznacza, że zwrot 'no big deal' występuje w języku mówionym".
Czyli napisać tak do kogoś nie mogę, bo?;) - 13 lat temu |
+1 |
quantum137 - Są słowa charakterystyczne dla języka mówionego, słownictwo formalne, nieformalne itp.
Gramatyka i słownictwo języka mówionego różni się i to znacznie od języka pisanego. - 13 lat temu |
+3 |
absolwentka - Niech będzie. Język formalny na pewno, ale myślę jednak, że żadna koleżanka by mnie "nie zabiła" gdyby tak do niej napisała;)
Ja jakoś nie odczuwam za bardzo tych różnic na co dzień, ale pewnie dlatego, że jestem w Polsce i nie słucham rodowitych Anglików, a osoby dla których ten język też jest językiem obcym. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
spirulinka - Nie zabardzo to rozumiem quantum137
Ta różnica w gramatyce i słownictwie słowa pisanego do mówionego... jak to się je ... tego pisanego nie powinno się mówić, a mówionego pisać?. zwrot - do not deal-w sumie bardzo przydatny - moge go używać w mowie potocznej? - 13 lat temu |
|
piter_c - Tzw. język mówiony można spokojnie używać np. pisząc nieformalny list. Warto oczywiście wiedzieć, że dany zwrot, czy wyraz brzmi formalnie, nieformalnie czy neutralnie. Nie jest to jednak wielki błąd jeżeli czasem brzmimy troszkę bardziej formalnie niż "native".
-
13 lat temu
|
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
absolwentka |
quantum137 |
spirulinka - No to będę miała co robić w dzisiejszym dniu. Zanim to przetłumaczę to minie sylwek.:)
-
13 lat temu
|
|
🟠 [Wątek eTutora] Jak Ci idzie nauka w 2023? Wątek motywacyjny dla wszystkich Użytkowników! 🔥💪