ZALOGUJ SIĘ

rzeczownik "fish" też nie ma liczby mnogiej jak "money"?

13 lat temu
grzegi44
efogt - Liczba mnoga to właśnie "fish".Czasem w pracach naukowych można spotkać formę "fishes".
http://www.ldoceonline.com/dictionary/fish_1
Natomiast "money" należy do grupy rzeczowników niepoliczalnych, które nie posiadają w ogóle liczby mnogiej.
P.S. Quantum już wyjaśnił że money także w konkretnym przypadku może posiadać liczbę mnogą:)
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
grzegi44 - dzieki, no własnie u Longmana może być fishes a w przykładzie etutor fish - 13 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

paulina2701
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
grzegi44 - dzięki, zwłaszcza drugi link daje pełne zrozumienie dlaczego właśnie tak . - 13 lat temu

Nie będę powtarzał tego co napisali moi poprzednicy dodam tylko, że słowo 'money' może posiadać liczbę mnogą ale tylko i wyłącznie w konkretnym przypadku (finanse/prawo).
liczba mnoga ma wtedy postać: moneys/monies

OALD: a statement of all monies paid into your account

W zdecydowanej większości sytuacji użycie tej formy będzie błędem, więc nie radze jej używać, chyba że dokładnie zdajemy sobie sprawę z kontekstu w jakim można jej użyć.
quantum137
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
efogt - Kiedyś dostałam pismo z urzędu, tam przewinęło się słowo "monies" myślałam wtedy że to błąd i nie zastanawiałam się nad tym , jednak utkwiło mi to w głowie. Teraz już wiem że to nie był błąd:) - 13 lat temu