piotr.grela |
abmmichal |
piotr.grela - W szkołach, na kursach powinny być uczone obie gramatyki. Ta pierwsza nakazowa, normatywna, przydaje się w jezyku pisanym, testach a ta druga w języku codziennym, mówionym.
Czułem, że coś jest nie tak z tą nauką języka angielskiego, te podręczniki, bardzo popularni YouTuberzy - robią ludzi trochę w konia, poprzez upraszczanie pewnych rzeczy i nie do końca mówienia prawdy. Np. Zamiast mówić, że nie wolno w języku angielskim używać podwójnego przeczenia. Powinna ludzie być uczeni, że zaleca się w języku pisanym, formalnym nie używanie podwójnego przeczenia. To samo dotyczy się z rodzielaniem bezokoliczników, niestawianie przyimków na końcu zdania, niezaczynanie zdań od spójników itd. - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
F | Foxymf |
piotr.grela - Wiele razy podchodziłem do nauki programowania JavaScript, C+, Visual Basic, HTML, XHTML. Zrobiłem parę stronek ale z trudem i nigdy nie widziałem siebie aby móc zarobić tym na życie.
Mam w rodzinie, osobę, która studiuje informatykę i jej nie idzie. Informatyka to nie granie w Call of Duty ale trzeba mieć smykałkę do tego i ciągle się rozwijać. Przydałoby się taki portal jak Etutor ale do nauki programowania w różnych językach i na różnych poziomach... - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
|
F | Foxymf |
piotr.grela - Dzięki za tego linka do Udemy. Do tej pory korzystałem z portalu przeznaczonego raczej dla dzieci https://www.khanacademy.org/
Nie sztuka się uczyć, wszystkiego jak leci, bo mamy ograniczenia czasowe. Sztuką jest nauczyć się na początku tego, co przyniesie nam największy pożytek. - 5 lat temu |
|
Mity dotyczące gramatyki, nauki angielskiego
Dwie rodzaje gramatyk, gramatyka opisowa i normatywna
Pomijanie wyrazów w wymowie, czyli elipsy językowe
Londynskie akcenty, old-fashion RP, modern RP, Estuary English, Cockney, MLE
Elipsy - pomijanie wyrazów w zdaniach, ciekawe zjawisko gramatyczne
Druga "gorsza" lecz powszechnie występująca gramatyka, języka mówionego - "Spoken grammar".
Na studiach językowych zajęcia z gramatyki opisowej obejmują m.in. rozbiór logiczny zdania, czy wymowę (tą 'podręcznikową', a nie słyszaną na ulicy). - 5 lat temu