ZALOGUJ SIĘ

Kiedy dokładnie stosujemy have, a have got ?

13 lat temu
have - mieć
have got - mieć posiadać

Kiedy dokładnie mam zastosować have got, bo jakoś do mnie ta różnica nie dociera ;/
O
ola_domowicz

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

było wielokrotnie, poszukaj zanim zadasz pytanie
znaczenie to samo, "have got" bardziej brytyjskie, "have" bardziej amerykańskie
Bilberry
Bilberry ma rację, jest to częste pytanie. Ktoś nauczył mnie że jeśli chcesz znaleźć na eTutor odpowiedź na jakieś pytanie warto zrobić to poprzez Google na przykład. Wpisz w wyszukiwarce Google; "have/have got pytania eTutor" a wyświetlą Ci się odpowiedzi.
Co do samego pytania to raczej nie wniosę nic nowego:

1. Możemy użyć "have got" kiedy mówimy o :
- possessions czyli o posiadaniu czegoś
- relationships czyli o wzajemnych stosunkach
- illnesses czyli o chorobach
- o wielu innych rzeczach ( np o czasie)

Musisz także pamiętać że nie zawsze "have" i "have got" jest wymienne i o tym że:

- W negatywnych sentencjach używamy : haven't got lub don't have
I haven't got a car lub I don't have a car ( NIE: I haven't a car )
- Nie używamy "got" w krótkich odpowiedziach : Have you got any brothers or sisters? No I haven't. ( NIE: No, I haven't got )
- Nie jest powszechne, pospolite, zwykłe, używanie "got" w past tens :powiemy więc : I had a car when I was at college. NIE: I had got.....

"Have got" jest bardziej powszechne w języku mówionym, raczej nie stosuje się tego w języku formalnym. W formalnym języku stosujemy "have". Have got jest także bardziej powszechne w brytyjskim Angielskim...

To tyle ode mnie.
Pozdrawiam.
E
efogt
Jokasta - Jak zawsze pomocna :) +
Olu jeśli satysfakcjonuje Cię odpowiedź efogt możesz odwdzięczyć się klikając w znaczek pod Jej zdjęciem- zatwierdzając odpowiedź.
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
efogt - Dziękuję Joasiu. Także zostawiam Ci plusik. - 13 lat temu
TLK - faktycznie w eTutorze brakuje wyszukiwarki forumowej, tak jak jest to na innych forach - może trzeba to podpowiedzieć administracji - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu

For the rythm too.
czupiratynka
Jokasta - ? chyba rhythm... :) - 13 lat temu