ZALOGUJ SIĘ

Learning and repetitions - Frequency of repetitions

6 lat temuostatnia aktywność: 6 lat temu
Witam,

Moje pytanie dotyczy modułu powtórek, tzn ustawienia:

Learning and repetitions

Frequency of repetitions:
Change in the repetitions frequency does not change the number of repetitions scheduled for today. This setting only affects the way of planning of next repetitions - the intervals calculated by the algorithm will be shorter or longer.

Możliwe są trzy opcje:
high - more frequent repetitions
normal -
low - less frequent repetitions

Testowałem wszystkie trzy i w perspektywie około 2 tygodni nie widzę żadnej wyraźnej różnicy w tych ustawieniach.

Pytanie:
Jak działa ten algorytm?
Corson
parseq - Chciałbym porównać tę obserwację z moją.
Ile masz średnio dziennie powtórek do zrobienia?
Ile masz elementów w systemie powtórek?
Jaka jest u Ciebie "Średnia liczba powtórek na element" ?
(Wszystkie te liczby są widoczne w zakładce "Twoje postępy".)
- 6 lat temu
Corson - Elementy dodane do powtórek: 740

Średnia liczba powtórek na element:
Trudne słówka w powtórkach 3,33
Lista elementów dodanych do powtórek 0,8 elem./dzień

A to:
Ile masz średnio dziennie powtórek do zrobienia?
gdzie jest?
- 6 lat temu
parseq - Dzienna ilość powtórek do zrobienia jest widoczna obok menu "Powtórki" oraz w zakładce "Twoje postępy": Liczba powtórek do wykonania: Zaplanowane na dzisiaj: (ta liczba).

Średnia liczba takich powtórek na dzień nie jest niestety wyliczana automatycznie.

Przypuszczam, że przy Twojej obecnie relatywnie niewielkiej ilości elementów w karuzeli powtórek (740) oraz bardzo niskiej "średniej liczbie powtórek na element" (3,33) różne ustawienia częstotliwości trudno odczuć.
Poza tym ustawienie tej częstotliwości brane jest pod uwagę w chwili udzielenia przez Ciebie poprawnej odpowiedzi w powtórkach. Algorytm wylicza wówczas datę kolejnej powtórki i umieszcza ją w stosownym miejscu kalendarza.
- 6 lat temu zmieniany: 6 lat temu
parseq - d.c.: Do czasu nadejścia daty kolejnej powtórki tego elementu jejo połozenie w kalendarzu nie jest zmieniane. - 6 lat temu
tlstar - Czyli stąd wniosek, że zmieniając częstotliwość, dopiero przerobione elementy będą umiejscawiane w przyszłości bliżej (większa częstotliwość) lub dalej (mniejsza) od bieżącej daty. Sama zmiana ustawienia na dany moment nic nie zmienia (bo element jest już zaplanowany na konkretną datę), a jedynie wpływa na przyszłość. - 6 lat temu
parseq - "This setting only affects the way of planning of next repetitions - the intervals calculated by the algorithm will be shorter or longer." - 6 lat temu zmieniany: 6 lat temu
Corson - Dziękuję za odpowiedzi, rzeczywiście mało precyzyjnie zadałem pytanie.
Mam świadomość, że ustawienie dotyczy przyszłości, tzn. przyszłych powtórek.

Pytałem o to, ponieważ już jakiś czas temu zmieniłem to ustawienie, przerobiłem w tym czasie 2-3 tygodnie słówek i nadal nie widzę żadnej różnicy.

Czy ktoś z eTutor mógłby podać jak działa ten algorytm?
Nie oczekuję fragmentu kodu, chodzi mi po prostu o podanie na podstawie jakich zmiennych i jak jest mniej więcej liczony?
Jaka jest wartość bazowa, tzn. np. przy ustawieniu "normal" - za ile dni będę miał powtórkę jeśli za 1 razem podpowiem poprawnie, za ile jeśli za 2-im itd.
- 6 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.