Czy da sie nauczyc jezyka czytajac angielskie ksiazki
6 lat temuostatnia aktywność: 6 lat temu
Witam. mam takie pytanie, poznałem kiedys ciekawego włocha ktory wedlug mnie byl poliglotą. I pytałem sie go jak nauczyl sie tylu jezykow to powiedzial ze poprostu zaczal czytac ksiazki. Tez bym tak chciał czy macie jakies wskazowki do tej metody uczenia sie ?
Witam. mam takie pytanie, poznałem kiedys ciekawego włocha ktory wedlug mnie byl poliglotą. I pytałem sie go jak nauczyl sie tylu jezykow to powiedzial ze poprostu zaczal czytac ksiazki. Tez bym tak chciał czy macie jakies wskazowki do tej metody uczenia sie ?
Katrin82 - Nauczyć od podstaw się nie da, ale poszerzyć słownictwo jak najbardziej. Polecam kryminały które trzymają w napięciu. Moją pierwszą ang książką Lee child Gone Tommorow. Jest również dostępny audiobook wtedy można połaczyć test i nagranie. i zgadzam się z tym żeby nie tłumaczyć każdego słówka osobno, ale starać się zrozumieć kontekst.
-
6 lat temu
+1
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Odpowiedzi: 1
+5
Jeżeli nie zna się języka w ogóle, to będzie ciężko - trzeba znać choć podstawy.
To, co mogę radzić, to:
- wybierz książkę, którą znasz już w języku polskim;
- wybierz gatunek, który lubisz, żeby czytanie nie męczyło;
- podczas czytania staraj się zrozumieć całe zdanie bez tłumaczenia poszczególnych słów, tj. domyślaj się znaczeń z kontekstu i nie zatrzymuj co chwilę przy poszczególnych słowach - czytanie powinno być płynne.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.