ZALOGUJ SIĘ

Patrzeć przez okno w trakcie podróży - jaki czasownik

zmodyfikowany: 6 lat temuostatnia aktywność: 6 lat temu
Przez okno jadąc pociągiem patrzymy na krajobraz to watch , visit czy see lub inny czasownik?

Chodzi o zdanie :

I want to watch landscape because of window. Chce/Chciałbym oglądać krajobraz przez okno.
P
polic4

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Zdecydowanie 'watch', bo jest to odpowiednik "aktywnego" oglądania, choć może też być 'look'. Poczytaj materiał na blogu z 15 stycznia, gdzie są bardzo przystępnie wyjaśnione różnice tych czasowników. 'Visit'=zwiedzać, więc kompletnie nie pasuje do tej czynności.
T
tlstar

Zaakceptowana przez pracownika eTutor
Ja bym obstawał przy "to look (at)". Zdanie, które chcesz przetłumaczyć, brzmiałoby mniej więcej "I want to look at the landscape through the window". W grzeczniejszej formie "I would like to..." - chciałbym.
Czasownika "to watch" nie użyłbym w tym wypadku, bo sugeruje obserwowanie czegoś dynamicznego, a "to look at" statycznego.
W podobnym zdaniu można by użyć "to see", np. "When I was on the train, I could see the landscape through the window". Jeśli nie miałeś do czynienia z modal verbs takimi jak "can" lub "could" i masz problem ze zrozumieniem tego zdania, potraktuj to bardziej jako ciekawostkę, bo nie chcę za bardzo komplikować odpowiedzi.

Podejrzewam, że korzystałeś z translatora, który przetłumaczył "przez" jako "because of". Takiego "przez" używamy np. w zdaniu "It all happened because of her" - "To wszystko stało się przez nią". W kontekście twojego zdania chodzi o inne "przez". Tutaj "przez okno" wymaga przyimka "through the window".
?
Gość
6 lat temuzmieniany: 6 lat temu
tlstar - Fakt, w tym przypadku 'look' będzie zdecydowanie bardziej adekwatne. Co do automatycznych translatorów, to uczącym się języków obcych polecam kompletne zapomnienie o ich istnieniu. Wprowadzają więcej zamieszania niż pożytku w nauce. - 6 lat temu
Gość - No pewnie. Algorytmy są coraz lepsze i całkiem sprawnie tłumaczą, ale człowieka nie zastąpią. Trzeba jednak trochę tej gramatyki opanować. A też nie jest to takie nudne, jak niektórym się może wydawać. Kiedyś nie mogłem zrozumieć conditionali i różnic między nimi. Ostatnio spróbowałem sobie to powtórzyć i od razu załapałem, chociaż przez długi czas nie zwracałem na to uwagi. W końcu nauka języka rozwija wiele różnych dziedzin jednocześnie i nawet jeśli tego od razu nie widać, posługujemy się nim coraz lepiej. - 6 lat temu
tlstar - Dla mnie algorytm przydaje się jedynie wtedy, kiedy mam nieco dłuższy fragment tekstu (np. trochę specjalistycznego), w którym jest wiele nieznanych mi słów i nie mogę dobrze zrozumieć całości. Wówczas nie muszę pojedynczo szukać po słownikach, tylko przepuszczając przez algorytm łapię ogólny sens tego tekstu. - 6 lat temu