abmmichal |
piotr.grela |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
abmmichal |
abmmichal |
parseq - O jakim wydłużeniu mówisz?
Ile tematów (tych z trzema lekcjami w środku) robisz na miesiąc? Ile dziennych powtórek? Odpowiedzi są dla mnie istotne, bo Twój etap jeszcze przede mną. - 6 lat temu |
+1 |
abmmichal - parseq - ponowne, powtórkowe przerobienie kursu np. b1 lub b2, trwa dłużej niż się spodziewałem przy rozpoczęciu powtórki.
W celach nauki mam zaznaczone pięć lekcji tygodniowo ( tj. małych odcinków kursu wchodzi w lekcje, kurs say it oraz lekcje specjalne ); powtórek wykonuję dziennie 60 - 80. Lekcje raz przerabiam szybko ( 10 - 15 min ) innym razem bardzo długo trzy pięć razy dłużej. - 6 lat temu |
+1 |
R | radmar2 |
parseq - Słuszne spostrzeżenie!
Przekrojowe testy, na które "od zawsze" pokornie czekam, też powinny temu zaradzić. Może nawet do testu byłoby łatwiej sięgnąć niż do kompendium... - 6 lat temu zmieniany: 6 lat temu |
+2 |
abmmichal |
abmmichal |
parseq - Część wiadomości z kursu A2 może faktycznie gdzieś w drodze przez B1/B2 wylecieć. Jednak trudno mi sobie wyobrazić potrzebę powtarzania A1 po przerobieniu B1 czy B2.
-
6 lat temu
|
+2 |
abmmichal |
abmmichal |
abmmichal |
parseq - Interesujące obserwacje. Z opisu wynika, że powtarzanie (a zapewne i dziewicze przerabianie) zajmuje coraz więcej czasu wraz ze wzrostem poziomu kursu. A wydawało mi się, że jeśli kursy mają jednakowo po 50 tematów po 3 lekcje, to czas na ich przepracowanie powinien być porównywalny. Poza kursem powinniśmy słuchać i oglądać nagrania, coś pisać i mówić. Robi się z tego więc istotny wysiłek na dobę, oczywiście najlepiej 5-7 dni/tydzień. Hmm. I jak się to ma do deklarowanych (reklamowo?) przez ET 15 minut dziennie, które mają już przynieść realny efekt? Po ilu latach?
@abmmichal: Czy przeszedłeś już C2 (kurs ET) ? - 6 lat temu |
|
abmmichal - parseq- tak przepracowałem cały kurs A1 do C 2, Dirty English, Say it, oraz Business English, stary Travel około 70 %, nowego nie tykam. Stary travel - słuzyl mi jako narzędzie cwiczenia mòwienia.
Generalnie jest taki trend im wyzszy poziom tym dłużej. Na pewno dotyczy to poziomów od A1 do b2. C1, C2 - bardzo koncenrują się słownictwie - nauka toczy się inaczej, bardziej ròwnomiernie. - 6 lat temu zmieniany: 6 lat temu |
0 |
piotr.grela |
abmmichal |
piotr.grela |
abmmichal |
🟠 [Wątek eTutora] Jak Ci idzie nauka w 2023? Wątek motywacyjny dla wszystkich Użytkowników! 🔥💪
Ja przerabiam B2 od początku, ale tylko dlatego, ze eTutor zmodernizował ten poziom i pomimo wcześniejszego przerobienia wszystkich wcześniejszych lekcji mam go jako niezaliczony. W celu powtórki B2 przerwałem C1.
I oczywiste dla mnie jest, że na eT świat się nie kończy. I nic nie pomaga w nauce tak, jak kontakt z żywym językiem. Nie tyle słuchanie, co konieczność mówienia. - 6 lat temu zmieniany: 6 lat temu