Bilberry |
Ewa_G1967 |
Bilberry - w necie są dostępne dialogi to każdego odcinka:
http://www.livesinabox.com/friends/scripts.shtml - 13 lat temu |
+4 |
lamia_wroc - mam mieszane uczucia co do Friends - oni czasem lecą taką nowojorsko-japiszonowatą angielszczyzną. Mają swoje "schizy", też językowe... no ale nie da się zaprzeczyć, że ogląda się świetnie to.
-
13 lat temu
|
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Jokasta |
rzuff_3 - znam tego aktora ktory gra Ryszarda hi hi bardzo mily pan :) jesli chodzi o seriale to lubie tez 'allo allo' z tym, ze czasem mowia tam po angielsku z francuskim akcentem ;)
-
13 lat temu
|
+2 |
lamia_wroc - z brytyjskich klasyków uwielbiam jeszcze (oczywiście): the Saint czy Randall and Hopkirk.
- 13 lat temu |
+2 |
G | Gryf222 |
Bilberry - ale co chcesz oglądać?
IT Crowd - brytyjski serial komediowy o IT i komputerowych geekach można oglądać na YouTube za darmo, trzeba tylko obejrzeć reklamę na początku - 13 lat temu |
+2 |
Ewa_G1967 - Inne seriale możesz oglądnać kupując płytkę;) ew. możesz ściągnać z internetu.Na YT moga być też inne seriale.
-
13 lat temu
|
|
Ewa_G1967 - Czy do tych filmów załączone są ang dialogi a jeśli nie gdzie ich można szukać??/
-
13 lat temu
|
|
quantum137 - Very amiusin;)
- You smell of sweet. - You smell of sweat. ohhhh no! haha:) - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
+1 |
Wampirka |
Wampirka - Tak się składa, że ja się skupiałam na tych pozostałych scenach :oP
Ale wiadomo, ktoś inny mógł się tak zapatrzyć na tamte sceny, że nie zauważył, że oprócz nich czasami pojawiały się dialogi, hehe - 13 lat temu |
+1 |
lamia_wroc |
Wampirka - Zasłużony plusik ode mnie :) Listy tematyczne na pewno przydadzą się wielu osobom... Ja chyba skorzystam z tej porady dla finansistów (wcześniej nie słyszałam o tym serialu)
No i dorzucę do listy prawniczej Ally McBill :) Pamięta ją ktoś jeszcze? Swego czasu nie opuściłam ani jednego odcinaka... szkoda, że to były jeszcze tylko polskie czasy ;) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+2 |
lamia_wroc - too big to fail jest produkcji HBO i to mini-serial (bodajże 6 czy 8 odcinków). tylko proszę, nie zrażaj się - na początku koszą niesamowicie. :)
Ally McBeal myślałam, czy jej nie dodać, ale bardziej w kategorii: psychiatria i romantyczki ;) - 13 lat temu |
+2 |
radmar2 - Wow. Marta, zasłużony plusik Ci się należy za taką listę.
Ja np. lubię sobie pooglądać filmy Disney-a. Programy przyrodnicze też są fajne, bo ciężko zgubić wątek. :) - 13 lat temu |
+1 |
rzuff_3 - o tak! :) jesli chodzi o przyrodnicze to Attenborough jest swietny...
ogladam tez czasem skecze typu 'Your name, sir?' Frya. kocham brytyjski akcent! - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+2 |
lamia_wroc - radmar2 doskonale cię rozumiem z tym gubieniem wątku.
choć ostatnio wyszłam do kuchni po chipsy i mi głównego bohatera zeżarło. junk food na prawdę szkodzi :) - 13 lat temu |
+1 |
Bilberry |
Bilberry - Boardwalk Empire, na pewno nie jest serialem dla dzieci, jest tutaj naprawdę sporo przemocy oraz seksu; film naprawdę jest dość krwawy, ale chyba tego należało się spodziewać po tym gatunku
co do Game of Throne to też jest trochę seksu, ale w tym wypadku polecam bardziej książkę, serial dobry, ale książka jeszcze lepsza - 13 lat temu |
+1 |
Bilberry - ja rozumiem, czasami muszę trochę cofnąć i jeszcze raz posłuchać, żona ogląda z napisami (ja uważam, że to strata sposobności, bo przecież można jednocześnie spędzić mile czas i się uczyć, ma człowiek wtedy mniej wyrzutów sumienia, że seriale oglądał)
mówią normalnym amerykańskim (są akcenty: murzyński, orleański, irlandzki) zresztą posłuchaj, mówią wyraźnie (większość bohaterów, bo jeden nie ma pół twarzy) http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=jAfC22OAsO8 - 13 lat temu |
+2 |
quantum137 - Tak, napisy maja jeszcze jedną dużą wadę bo skupiać się trzeba na nich a nie na fabule. Osobiście nie lubię napisów ale przyznam, że słaba znajomość słownictwa skutecznie utrudnia oglądanie filmów co w początkowej fazie nauki języka jest problematyczne.
-
13 lat temu
|
+1 |
DAD - Boardwalk Empire jest na serio fajne. Bardzo lubię.
Z Seriali fantastycznych to oczywiście Fringe (takie lepsze Archiwum X). True Blood... w sumie naciagana bajeczka z poczatku, ale potrafi wciągnąc masakrycznie. Oglądam też "V", ale to jak kto lubi. O inwazji obcych na Ziemię. Z medycznych - House M.D - to podstawa. Ciężko się słucha z uwagi na spora dawkę medycznych okresleń. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
Bilberry - V to był mój pierwszy serial, który oglądałem w latach 80, akurat założyli nam kablówkę i miałem Sky One, nie rozumiałem za dużo co mówili, ale po kilku odcinach zaczynałem czuć co się dzieje, dlatego czekałem na nową wersję V i się zawiodłem, nudna taka
-
13 lat temu
|
+1 |
Wampirka |
rzuff_3 - nie jestem najlepsza w opowiadaniu filmow :P
http://www.youtube.com/watch?v=oj61Q5KPues - 13 lat temu |
+1 |
Bilberry - ale Golden Compass to nie serial, wprawdzie książka składa się z trzech tomów, ale zrobili tylko jeden film i chyba nie zrobią więcej
pierwsza książka mi się bardzo podobała, późniejsze części też choć muszę ostrzec, że autor jest bardzo antychrześcijański (szczególnie antykatolicki), a ksiązka to przeróbka Raju Utraconego Johna Miltona - 13 lat temu |
+1 |
rzuff_3 - tak to prawda i wiele osob krytykuje ten film i rezysera. mnie sie ogladalo przyjemnie... polecil mi go moj bratanek, a on sie przeciez zna na bajkach lepiej niz krytycy ;)
-
13 lat temu
|
|
bird - Bilberry, napisałeś: "choć muszę ostrzec, że autor jest bardzo antychrześcijański (szczególnie antykatolicki)". Ostrzec..? Ostrzegać to trzeba przed katolicką indoktrynacją.
PS. Film na pewno zobaczę, dzięki rzuff_3 :) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
Bilberry - @bird, mi nie przeszkadza ta antykatolickkość książki, po prostu chciałem przestrzec, podobnie jak w wypadku Boardwalk Empire przestrzegłem przed przemocą
autor Golden Compass napisał ostatnio jeszcze jedną książkę, jeszcze bardziej antychrześcijańską (The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ), był mały skandal, ale książka chyba nie najlepsza, bo wszystko ucichło wracając do His Dark Materials (Golden Compass to pierwsza część), naprawdę świetna trylogia, nie mogłem się oderwać - 13 lat temu |
+1 |
futbolowa |
hilbert |
angnew1 |
futbolowa - Więc na początek włączaj sobie angielskie napisy. Na pewno więcej zrozumiesz :)
-
12 lat temu
|
|
Bilberry - odradzam włączanie napisów, to właśnie błąd, który popełniają Polacy - uczą się czytać i pisać, a nie potrafią rozumieć ze słuchu
rozumienie ze słuchu wymaga wprawy, nie przychodzi od razu, trzeba po prostu cierpliwe starać się zrozumieć jak najwięcej z czasem przyjedzie rozumienie, włączanie napisów często prowadzi do tego, że przestaje się słuchać, a skupia na napisach - jest to ćwiczenie szybkiego czytania, a nie rozumienia ze słuchu - 12 lat temu |
+1 |
M | Maciek_M |
olasowa |
M | meggers |
zorija |
quantum137 - Koleś z Ameryki jest bardzo nieprzekonywujący, już myślałem że od kogoś dostanie w paszczę!
-
12 lat temu
|
+1 |
kingamusic |
Olivanderus |
http://www.youtube.com/watch?v=qmbH1QJjz_A&feature=relmfu
Może sie przydać, szczególnie dla poczatkujących - 12 lat temu