M | Marcin_1988 |
![]() | darkobo |
darkobo - Może nie jest to całkowicie błąd merytoryczny, ale takie niedoprecyzowanie, nawet jak na poziom A2, jest moim zdaniem błędem dydaktycznym. Poza tym, cytowane zdanie wyklucza użycie słowa "high" gdy mowa o wysokości budynków, podczas gdy jest ono w zasadzie pierwszym wyborem, a "tall" używa się w dość specyficznych okolicznościach, więc chyba jednak błąd.
-
6 lat temu
|
|
parseq - Zgadzam się. Powinno być napisane, że "tall" zwykle wyraża wysokość/wzrost ludzi, zwierząt, roślin i obiektów smukłych, tj. wyższych niż szerszych (buildings, ladders), ale nie będzie już tak kompaktowo jak obecnie.
Po samej lekturze haseł "high" i "tall" na diki.pl nie ma jasności jaki budynek jest "tall/high". Gorzej jest z trawą. W sieci znalazłem oba warianty: "high grass" i "tall grass", ale bez wyjaśnienia... - 6 lat temu |
|
darkobo - Jeśli chodzi o trawę, to mnie, bez szukania w sieci, narzuca się "long grass" ...
-
6 lat temu
|
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
![]() | parseq |
darkobo - Czyli nie wydawało mi się, że słyszałem, jak o budynkach mówią "tall" :D
Tak, czy inaczej, jest trochę niekonsekwencji i braku spójności pomiędzy kursem a słownikiem, przydałoby się doprecyzowania. - 6 lat temu zmieniany: 6 lat temu |
+2 |
Marcin_1988 - Wysłałem zapytanie przez zakładkę "zgłoś sugestię". Czekamy na rezultaty.
-
6 lat temu
|
|
![]() | agnieszka.kw Pracownik eTutor |
Marcin_1988 - Szkoda tylko, że żeby uzyskać tego typu informacje trzeba być dociekliwym i pytać na forum. Zdecydowanie łatwiejszym sposobem byłoby umieszczenie wyjaśnienia tej kwestii bezpośrednio w kursie. Ale po co...
-
6 lat temu
|
-2 |
parseq - A jak jest z trawą? W sieci znalazłem zarówno "tall grass" jak i "high grass". Są też takie tytuły filmowe: "In the Tall Grass", " High Grass Circus".
-
6 lat temu
|
|
tlstar - Marcin, zdecydowanie lepsze rezultaty (i to nie tylko w nauce) osiąga się właśnie poprzez "bycie dociekliwym". Jeśli coś jest podane na "przysłowiowej tacy", to często wlatuje jednym uchem, a wylatuje drugim. Poza tym nawet ogromne, uznane encyklopedie nie mieszczą kompleksowo całej, dostępnej nam wiedzy. A co dopiero skromne kursy językowe jak ten. Niemniej jak poinformowała p.Agnieszka info zostało uzupełnione. Choć i tak nie ma żadnej gwarancji, że za jakiś czas dla kogoś innego okaże się niewystarczające i znowu konieczne będą poprawki.
-
6 lat temu
zmieniany: 6 lat temu
|
+3 |
![]() |
+2 |