ZALOGUJ SIĘ

Kiedy używamy określnika ilości any

zmodyfikowany: 13 lat temu
"Podobnie jak w przeczeniach, przed rzeczownikami zarówno policzalnymi, jak i niepoliczalnymi, może pojawić się określnik ilości any. "

Szkoda, że nie jest napisane, w jakich przypadkach należy używać tego określnika.
TommyTu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Co oznacza słówko any i kiedy je stosujemy?

Any przyjmuje inne znaczenie w zależności od rodzaju zdania w jakim się pojawia:
W pytaniach any oznacza „jakiś”, „jakieś”, „jakikolwiek”

Have you got any money? → Masz jakieś pieniądze?
Do you know any people here? → Znasz tutaj jakichkolwiek ludzi?

W przeczeniach any oznacza „żadnego”, „żadnej”, „żadnych” itd.

I haven’t got any money. → Nie mam żadnych pieniędzy.
I haven’t got any food at home. → Nie mam żadnego jedzenia w domu.

Any możemy połączyć ze wszystkimi rzeczownikami. W liczbie pojedynczej, mnogiej i z niepoliczalnymi.

I haven’t got any money. → Nie mam żadnych pieniędzy.
I haven’t got any car. → Nie mam żadnego samochodu.
I haven’t got any children. → Nie mam żadnych dzieci.

Jak widać any stosujemy w pytaniach i zdaniach przeczących.
P
paulinawlod
TommyTu - Dzięki. Ale czy mogę powiedzieć I haven’t got money. ? - 13 lat temu
paulinawlod - tak, ale w innym znaczeniu
I haven't got money - nie jestem przy kasie
I haven't got any money - jestem spłukany
Luźne tłumaczenia, obrazujące powagę i życiowość sytuacji :P
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu

Mam jeszcze jedną uwagę, korzystanie z internetu nie boli :) zwłaszcza w takich błahych sprawach wiadomo, że łatwo można znaleźć odpowiedź, ta tutaj jest pierwszą jaka się wyświetliła w google (nie to żebym nie znała odpowiedzi na to pytanie, ale nie chciało mi się rozpisywać na przykładach :P). Na drugi raz proponuję trochę samodzielności :)
P
paulinawlod
TommyTu - moje pytanie jest formą zażalenia do etutor, że użyli takich ogólników w opisie tego zagadnienia. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
paulinawlod -
Any
Any używamy w zdaniach przeczących i w pytaniach z rzeczownikami policzalnymi w l. mn. lub rzeczownikami niepoliczalnymi.
Słówko any oznacza jakieś, któreś, jakiekolwiek, kiedykolwiek. Zależnie od kontekstu zdania, przetłumaczymy słówko any na różne sposoby. Any często użyjemy w zdaniach po słówku if (jeśli).
Informacje z etutora z poziomu A2, aż sobie pozwoliłam sprawdzic, bo wydało mi się to niemożliwe, trzeba uważniej czytać :)
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
TommyTu - Ja na razie jestem w A1 :) Szkoda, że nie napisali, że rozwiną ten temat w A2. - 13 lat temu
paulinawlod - A to przepraszam, ale i tak warto czasem samemu trochę poszperać :) - 13 lat temu
TommyTu - Też racja. Dziękuję za Twój wysiłek :) - 13 lat temu