M | Marcin_1988 |
![]() | agnieszka.kw Pracownik eTutor |
Marcin_1988 - "Przykład z Tomem (Mark isn't as intelligent as Tom) to trochę inna kwestia, gdyż Tom to imię, a nie zaimek."
W takim razie zdanie powinno brzmieć "Mark isn't as intelligent as Tom is" - zgodnie z zasadą opisaną w kursie. W kursie pojawia się również zdanie "They don't go out as often as you". Zgodnie z zasadą po "you" powinno stanąć "do". - 6 lat temu zmieniany: 6 lat temu |
|
Marcin_1988 - I jeszcze jedna kwestia. Czy użycie zaimka w dopełnieniu (me, you, him, her, it, us, you, them) w mowie nieformalnej lub podmiotu z czasownikiem w wersji formalnej dotyczy tylko "not as...as" czy również "as...as". W regułce w ramce wzięliście "not" w nawias co jest trochę mylące.
-
6 lat temu
|
|
parseq - Myślę, że wzięcie "not" w nawias jest właściwe, bo dla mnie nawias ten wyraża opcjonalność użycia "not": zależnie od potrzeby znaczeniowej. Poza tym gramatyczny schemat w niebieskiej ramce ( https://www.etutor.pl/lessons/en/a2/9/1/40231 ) jest z/bez "not" jednakowy, co odczytuję z podanych w ramce przykładów.
-
6 lat temu
|
+1 |
![]() Pytanie dotyczyło zaimków (w dopełniaczu), zatem chciałam tylko podkreślić, że zdanie z Tomem nie wpisuje się w kontekst zaimków (bo Tom to imię :-)). Chodziło tylko o taką drobną różnicę. Jeśli chodzi o schemat tworzenia konstrukcji, nic się nie zmienia: "Mark isn't as intelligent as Tom (is)" to poprawne wersje. - 6 lat temu |
|
Marcin_1988 - A co z takim przykładem?
"They don't go out as often as you" - Oni nie wychodzą tak często jak wy Dlaczego na końcu zdania nie stoi "do"? - 6 lat temu |
|
parseq - Ja zrozumiałem, że poprawne są obie wersje: "... as often as you [do]", gdzie czasownik na końcu jest możliwy lecz niekonieczny.
Wynika to również z odpowiedzi na zadane przeze mnie dodatkowe pytanie: "as ... as w wersji formalnej z imieniem zamiast zaimka". - 6 lat temu |
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.