Jokasta |
Bilberry |
Jokasta - Tej biegunki tez długo nie mogłam zapamiętać. Tak jak i słówka ''unconscious.''
-
13 lat temu
|
+1 |
lamia_wroc - po oglądaniu Ostrego Dyżuru w dzieciństwie dość dobrze opanowałam słowa typu: biegunka, zapalenie płuc, rak, wypadek, tracheotomia itd. ;)
-
13 lat temu
|
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
R | radmar2 |
R | radmar2 |
lamia_wroc |
rzuff_3 |
quantum137 |
Bilberry - http://llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.co.uk/say.php
ja to mam problem z powiedzeniem i napisaniem: Aberystwyth, też w Walii b. ładna miejscowość - 13 lat temu |
+1 |
quantum137 - Tak Walia i walijski ... ciężki kawałek chleba, to już ze Szkotem łatwiej się dogadać :D
-
13 lat temu
|
+1 |
DAD - Ja takie slowa zawsze dziele na 2 lub 3, w zaleznosci od dlugosci. Pozniej dopasowauje skojarzenia. Przyznam ze czasami skojarzenia dla kogos są mega dziwne, ale mnie to sie tak kojarzy a to najwazniejsze :)
-
13 lat temu
|
+1 |
quantum137 - Jeśli działa to spoko :)
Przez lata nie mogłem zapamiętać gdzie jest jaki równoleżnik (Raka, Koziorożca) i podpowiedziano mi, że rak może usiąść koziorożcowi na głowie ... i już nigdy mi się nie myliło:) Mnemotechnika to użyteczna sprawa. - 13 lat temu |
+1 |
zorija |
Bilberry - phrasal verbs to podstawa, wprawdzie prawie wszystkie te wyrażenia (czasowniki frazowe) da się zastąpić noramlnymi, ale zwykły Anglik używa frazowych, bo zamienniki częso to wyszukane słownictwo
np. give up - surrender z czasem łapiesz na jakiej zasadzie są one tworzone, np. czasowniki z "off" często się tłumaczy to polski czasownik z przedrostkiem "z-" - 13 lat temu |
+2 |
lamia_wroc - ja phrasal'i uczę się w formie całym zdaniami, wyrażeniami
ale nie w taki oczywisty sposób: She mashed up whole carrot. ale: Julia Child mashed up every vegetable with a smile at her face. albo: kojarząc texty z piosenek - 13 lat temu |
+2 |
Bilberry - tak jest robić najlepiej, kiedyś uczyłem się z książki Broniarka (dziennikarz, znawca polityki Amerykańskiej, starsi wiedzą o kogo chodzi) - podawał on taką metodę, w której trzeba się było uczyć na pamięć zdań, a nie słówek, niestety wtedy mi się za bardzo nie chciało :P
-
13 lat temu
|
+1 |