ZALOGUJ SIĘ

podobne słowa, ale mające różne znaczenia - fałszywi przyjaciele

13 lat temu
słowa jak "lunatic", które brzmią podobnie (lub pisze się podobnie) w angielskim i polskim to
tz. "fałszywi przyjaciele",
spotykając się z nimi człowiekowi się zdaje, że rozumie, ale przecież ich znaczenie jest inne
https://www.etutor.pl/szukaj/?q=lunatic&x=0&y=0&mode=DICTIONARY
moje pytanie, jakich fałszywych przyjaciół wy poznaliście?

jest też inna sprawa, znajomość słówka w danej dziedzinie sprawia, że wydaje się, że je znamy, ale słówko to może być uzywane także gdzie indziej:
co do mnie to angielski zacząłem poznawać od komputera, czytając angielskie podręczniki ze słownikiem i do dziś sporo mojego słownictwa jest związane z kompuerem, bardzo się np. zdziwiłem, gdy dowiedziałem się, że słówko "browse" może mieć nie-komputerowe znaczenie
jak to u was wyglądało?
Bilberry

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 5

osobiście "nie znoszę" eventually
P
paulinawlod
Bilberry - dobry przykład
ang. eventually - znaczy w końcu
pol. ewentualnie - zwykle poprzedza niechcianą możliwość
- 13 lat temu

mam problem troche innego rodzaju... z wyrazami ktore brzmia podobnie. nigdy publicznie nie powiem, ze lezalam na plazy, albo ze kupilam przescieradlo! nigdy! zawsze wyjdzie z tego cos glupiego... jesli wiesz o co chodzi ;)
rzuff_3
Bilberry - bitch to rzeczywiście trudne do wymówienia
ale sheet różni się do shit
sheet - wymawiasz: szit
shit - wymawiasz: sziet
- 13 lat temu
rzuff_3 - wiem jak sie je wymawia. mowie o publicznych wypowiedziach, w ktorych czlowiek chce powiedziec dobrze, a mowi zle.
zreszta ludzie czesto maja podobny problem z wymowa 'soap' i 'soup' i maja mydlo na obiad.
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
e.lukasiewicz - taka drobna uwaga - długie "i" w beach, sheep, sheet - proszę spróbować wymawiac jak "ij" "shijp", "shijt" - próba wstawienia tam "j" sprawia, że samogłoska wydłuża się nam do odpowiedniej długości i po kłopocie. To krótkie "i" sprawia więcej problemów, bo jest to coś pomiędzy naszym "i" a "y" - takie ciemne, tylne. Wymowa "shiet" nie jest dobrym zobrazowaniem poprawnej wymowy słowa "shit" - raczej takiej trochę komicznej (ale popularnej!) wersji wymowy tego słowa. - 13 lat temu
Bilberry - w UK nie spotkałem się aby ktoś przeklinał używając słowa: "shit", za to bardzo popularne jest "crap", które ma praktycznie identyczne znaczenie, bardzo często "crap" jest odnoszone do niedziałającego lub źle działającego sprzętu: "what a crap", z kolei "shit" jest b. popularne w amerykańskim slangu, gdzie zastępuje słowo "thing", np. "my shit" oznacza "my things"
podobnie jest z "bitch" jest trochę staroświeckie, za to często się używa słowa "cunt"
- 13 lat temu
rzuff_3 - ja sie spotkalam z tymi przeklenstwami!! uwazam, ze 'bitch' jest nader popularne wsrod mlodzierzy (moze w ogole nie powinno, ale to juz inna sprawa)... kolezanka jest w stanie powiedziec tak do kolezanki, ale 'cunt'? to na zbyt wulgarne.
'shit'... jesli cos spadnie i sie potlucze to nawet mi nic innego nie przychodzi do glowy ;)
- 13 lat temu

yoyo

"mam problem troche innego rodzaju... z wyrazami ktore brzmia podobnie. nigdy publicznie nie powiem, ze lezalam na plazy, albo ze kupilam przescieradlo! nigdy! zawsze wyjdzie z tego cos glupiego... jesli wiesz o co chodzi ;)"

plaża długie i
prześcieradło długie i

...i po kłopocie :)
quantum137
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
rzuff_3 - wiem wiem :) ale jak trzeba to to 'i' nie brzmi tak jak ma :P - 13 lat temu

od seaman (marynarza) też jest blisko do nieporozumień :)
P
paulinawlod

Bardzo ciekawy temat.
Dorzucę od siebie słówka, które sprawiały mi trochę trudności.
''economy'', które oznacza gospodarkę. Natomiast ekonomia to economics (jako nauka)
''data'' czyli ''dane'' (polska ''data'' to oczywiście -date)
''fabric'' -tkanina, materiał (polska ''fabryka'' to -factory)
''hazard''- ryzyko, niebezpieczeństwo (polski ''hazard''- gambling)
+
Jokasta
Bilberry - mi na samym początku "hospitality" kojarzyło się ze szpitalem, a to przecież gościnność - 13 lat temu
Jokasta - słówko ''actually'', które kojarzy się w sposób oczywisty, a jednak oznacza ''faktycznie, właściwie, rzeczywiście''.
''Pupil'' oznaczające ucznia albo źrenicę oka.
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu