ZALOGUJ SIĘ

Jak prawidłowo zadawać pytania w sklepie?

7 lat temuostatnia aktywność: 7 lat temu
1. Nie jestem pewna, czy sformułowanie "doliczyć reklamówkę?" można użyć jako "do you need a bag?" gdy obsługujemy kogoś na kasie w sklepie.
2. Podobny problem mam z "proponuję np. długopisy, dzisiaj są one w promocji". Może być "today's special offer for pens", czy jak to powinno byc?
3. Karta lojalnościowa w sklepie, to loyality card?
4. Obsługa na kasie, to będzie "service at the cash desk"?
5. Jaka jest różnica między retail i sale?

Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam serdecznie.
M
marta.gebka

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Cześć!

1. zaproponowane sformułowanie jest OK, ale grzeczniej można zapytać "would you like a (plastic/carrier) bag"
2. 4. 5. na te pytania już jest odpowiedź w osobnych postach :)
3. "loyalty card" to karta stałego klienta = karta lojalnościowa
agnieszka.kw
Pracownik eTutor
parseq - A jak te osobne posty do pytań 2. 4. 5. znaleźć?
Jednak szkoda, że zaoszczędzono tu na podaży informacji. Jeśli objętość tych innych postów jest mała, to może dałoby się ich sedno tu skopiować? Jeśli objętość jednak za duża, to (mi) tu brakuje jednak skutecznej wskazówki jak do tych osobnych postów dotrzeć.
- 7 lat temu
tlstar - Ale po co kopiować, powielać te same tematy i tworzyć nadmiar podaży informacji. Wpisz po prostu w wyszukiwarkę Społeczności właściwą frazę (np. do poz.4 "service at the cash desk") i dostaniesz zwrotnie kilka postów o danym temacie (np. ten: https://www.etutor.pl/forum/thread/939889-Obsluga_na_kasie,_to_bedzie_service_at_the_cash_desk.html?unread) - 7 lat temu zmieniany: 7 lat temu

W sklepach wlasnie sie pytaja w taki sposob: " Do you need a bag?" Czy potrzebuje Pan / Pani reklamowki, bo jezeli Pan / Pani potrzebuja, to za nia musicie zaplacic. Sa ludzie co nosza swoje reklamowki torby i sa tacy co z chytrosci nie wydadza 5 czy 10 pensow na reklamowke i niosa wszystkie artykuly rekach i po drodze im te artykuly z rak wypadaja...
piotr.grela
7 lat temuzmieniany: 7 lat temu
agnieszka.kw - takie sytuacje mają miejsce chyba w każdym kraju :-) - 7 lat temu