A | agnieszkalodz |
H | halkins |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
abmmichal |
H | halkins |
darkobo - A może to jest tak, że the Ukraine to określenie regionu geograficznego, a Ukraine to państwo? Wtedy łatwiej zapamiętać. I chyba bliższe jest to zasadom języka angielskiego? No właśnie, czy zasadą jest poprzedzanie nazw regionów przedrostkiem "the"?
-
6 lat temu
|
+2 |
abmmichal - Halkins dziękuję - to celnie wyłapałeś. Gambia, the Gambia mnie zaskoczyło. Kiedyś mnie uczono The Argentina, dziś ta forma znikła.
-
6 lat temu
|
+1 |
abmmichal - Halkins dziękuję - to celnie wyłapałeś. Gambia, the Gambia mnie zaskoczyło. Kiedyś mnie uczono The Argentina, dziś ta forma znikła.
-
6 lat temu
|
|
pkomarek1 |
pkomarek1 - Jeszcze na temat Gambii - właśnie znalazłem:
https://www.bbc.com/news/av/world-africa-38675804/why-do-we-put-the-in-front-of-gambia https://www.quora.com/Why-is-the-country-Gambia-officially-called-The-Gambia - 6 lat temu zmieniany: 6 lat temu |
+1 |
halkins - @pkomarek1 @abmmichal
Dzięki za nowe wpisy. Ciągle nie potrafię zrozumieć po co komu w ogóle te wszystkie przedimki określone, nieokreślone itd itd. Zastanawiam się co przyszło do głowy komuś kto setki lat temu wpadł na taki "genialny" pomysł. Pewno w jakiś sposób miało to służyć lepszej komunikacji, ale to już temat dla językoznawców i historyków :-) - 6 lat temu |
+1 |
pkomarek1 - Mnie przedimki/rodzajniki nie przeszkadzają. Jeżeli się opanuje ich stosowanie, są wręcz pomocne w wyrażaniu myśli. Wydaje mi się, że nie było tak, że ktoś ileś tam lat temu je wymyślił - tendencja była raczej odwrotna: przedimki były szeroko stosowane, tylko w niektórych językach zniknęły lub przerodziły się naprzykład w zaimki wskazujące. Potwierdzało by to, że występują w wielu językach - angielski, francuski, niemiecki, włoski, hiszpański, węgierski, ze słowianskich języków bułgarski...
-
6 lat temu
zmieniany: 6 lat temu
|
|
pkomarek1 - Swoją drogą większość języków dalekowschodnich z kolei posługuje się kwantyfikatorami przy określaniu ilości. Są kwantyfikatory dla ludzi, zwierząt, różnych przedmiotów itp.: pięć uczniów -> pięć osoba (=kwantyfikator) uczeń; 4 książki: 4 + kwantyfikator dla książek + książka
-
6 lat temu
|
|
pkomarek1 - ale muszę powiedzieć, że poruszony przez ciebie, halkins, temat powstania/zaniknięcia przedimków mnie zaintrygował i spróbuję się na ten temat dowiedzieć czegoś więcej.
wikipedia na ten temat mówi następujące (tekst jest za długi, żeby go tu wstawić, więc tylko link do odpowiedniego fragmentu artykułu): https://en.wikipedia.org/wiki/Article_(grammar)#Evolution. - 6 lat temu zmieniany: 6 lat temu |
|
pkomarek1 - Przepraszam za taki "rozrzut" do czterech wpisów, ale system mi nie pozwala na zamieszczenie dłuższego tekstu w jednym wpisie...
-
6 lat temu
|
|
czy obcjojęzyczne nazwy geogr. pisze się z THE? np. Costa del Sol