ZALOGUJ SIĘ

Można napisać bath tub i bathtub, hair dryer i hairdryer?

14 lat temu
Która pisownia jest prawidłowa? Bath tub czy bathtub? Sprawdziłam w Diki, Oxford, Longman: bathtub. Ale może bath tub to 2 rzeczowniki, z których jeden określa drugi?
To samo pytanie w stosunku do hair dryer.
esterka

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Faktycznie w tekscie te wyrazenia napisano osobno i musze przyznac,ze wygladaja dosc osobliwie.W slownikach zarowno wanna jak i suszarka do wlosow pisane sa jako jeden wyraz a wiec bathtub i hairdryer.Moze wystapil blad w pisowni a moze jest inne wytlumaczenie tej pisowni.Brawo Esterko za spostrzegawczosc.Troszke poszperalam i widze,ze suszarka do wlosow jest pisana lacznie i rozdzielnie natomiast wanna bath-tub lub bathtub
ipon
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu

angielski tak jak niemiecki łączy słowa tworząc nowe połączenia
podane powyżej pisze się razem, bo połączenie nastąpiło już dawno
może się jednak zdarzyć, że napisze się osobno: "bath tub"
np. "wash and bath tubs" - wanny do mycia i kąpielowe, ale to wyjątek, zasada jest taka, że pisze się razem
Bilberry

Rzeczywiście, różne słowniki inaczej się do tego odnoszą. W sumie te wyrazy powinno się pisać razem, szczególnie jeśli są one popularne (tak jak weekend czy takeover) i często używane. Reguły używania myślnika są często skomplikowane i dość niejasne, ale jeśli chodzi o przytoczone słowa, to najczęściej spotyka się takie pisownie:
suszarka => hairdryer, hair dryer
wanna => bath-tub, bathtub, jak również bath tub.
a.toronczak
Bilberry - zasady używania myślika są bardzo jasne, ale trudne do nauczenia
zasada jest taka, że im dłużej ludzie używają połączenia dwu wyrazów zaczyna się je pisać z myślnikiem, gdy używa się ich jeszcze dłużej zaczyna pisać się je razem, niestety nie ułatwia to nauki :P
- 14 lat temu
bird - A więc chodzi o popularność? Ten problem także i mnie nurtuje:
https://www.etutor.pl/pytania-jezykowe/pytanie/16464-rzeczowniki_zlozone.html
- 14 lat temu
Bilberry - tak, ale to wcale nie ułatwia, bo przecież nie wiesz, kiedy zaczęto łączyć dwa wyrazy, a poza tym nie ma jakiejś reguły, że np. po 25 latach łączy się myślnikiem, a po kolejnych już razem, to raczej ludzie piszą jak chcą, a słowniki po jakimś czasie stwierdzają, że pisownia taka i taka jest poprawna ;) - 14 lat temu
bird - Ciekawe jak to jest oceniane przy np. certyfikatach językowych. - 14 lat temu
Bilberry - niestety, ty biedny studencie musisz wiedzieć, co słowniki uznały za poprawne

ja już dawno temu podjąłem decyzję, że nie będę się tym przejmował, ale ja nie muszę zdawać egzaminów
- 14 lat temu
esterka - Dziękuję wszystkim za wyjaśnienia, a szczególnie Bilberry'emu. Wezmę przykład i też nie będę się przejmować, gdy mniej więcej wiem o co chodzi. - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu