Dobry wieczór wszystkim,
Czy w części niemieckiej eTutor.pl zostaną dodane listy czasowników nieregularnych dla czasów przeszłych do dodania do systemu powtórek, tak jak w sekcji angielskiej? Przydałoby mi (i nie tylko mi, jak sądzę) się takie coś, ponieważ już doszłam do czasu Perfekt i chciałabym sobie te czasowniki powtórzyć w ramach tej strony.
Dobry wieczór wszystkim,
Czy w części niemieckiej eTutor.pl zostaną dodane listy czasowników nieregularnych dla czasów przeszłych do dodania do systemu powtórek, tak jak w sekcji angielskiej? Przydałoby mi (i nie tylko mi, jak sądzę) się takie coś, ponieważ już doszłam do czasu Perfekt i chciałabym sobie te czasowniki powtórzyć w ramach tej strony.
Rok temu się tutaj pojawiło pytanie, które zostało bez odpowiedzi ze strony etutor, a ponieważ jest ten temat dla mnie też istotny, zdecydowałem się pytanie ponowić: czy i gdzie znajdę listę czasowników nieregularnych, żebym sobie mógł wygenerować pdf z fiszkami?
Jeśli listy nie znajdziecie, to można użyć mechanizmu, który stosuję "po drugiej stronie", czyli na kursie j. angielskiego.
Do powtórek można dodawać sobie (chyba najlepiej do osobnej listy) czasowniki nieregularne w zestawach po trzy formy podstawowe. Przykład:
kommen | kam | gekommen | przychodzić, nadchodzić (tu opcjonalny komentarz)
Odpowiedzi udziela się trzema słowami rozdzielonymi spacją.
Jak taka lista nieco się zapełni, to można zapewne zrobić z niej fiszki.
W angielskiej części tutor'a znajdują się w lekcjach o czasownikach nieregularnych listy z najpopularniejszymi elementami nieregularnymi, które można dodawać jako " potrójne" zestawy. Jednak brakuje mechanizmu automatycznego dodawania "potrójnych" zestawów z dowolnym czasownikiem nieregularnym, wziętym z diki.pl albo (z istniejącej!!) alfabetycznej listy wszystkich czasowników nieregularnych. Dlatego pozostaje ręczne dodawanie pokazanym powyżej sposobem.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.