phasola |
? | Gość |
phasola - nie chodzi mi o uczenie się przedrostków na pamięć w odniesieniu do konkretnego rzeczownika, tylko o oswojenie się z faktem, że w j. angielskim używa się przedrostków.
Zauważyłem, że w pewnej szkole językowej stosują taką praktykę i spodobał mi się ten pomysł. Niby uczyłem się zasad gramatycznych, ale kiedy z kimś rozmawiam to nie zastanawiam się nad tym jak poprawnie gramatyczne zbudować zdanie tylko po prostu mówię. Od urodzenia mówię po polsku wiec nie mam w nawyku używać przedrostków. - 7 lat temu zmieniany: 7 lat temu |
|
phasola - wyjaśnię na prostym przykładzie.
Uczę się słów: girl, apple. potem intuicyjnie buduję krótkie zdanie. Girl want apple. Mogłem uczyć się tych słów z przedrostkami żeby nabyć nawyk ich używania. a girl, an apple. wtedy intuicyjnie zbuduję zdanie poprawne gramatyczne: The girl want an apple. Chodzi o podświadome wyrobienie nawyku stosowania przedrostków, a nie świadome pamiętanie, żeby ich używać. - 7 lat temu zmieniany: 7 lat temu |
|
piotr.grela - phasola - skoncentruj sie na nauce slowek, zwrotow - czytaj, sluchaj i ogladaj po angielsku to co Ciebie interesuje. Gramatyki tez troche liznij ale uczenie sie samej gramatyki skutecznie odstrecza od nauki jezyka nauki angielskiego.
Jezeli cos Ci z gramatyki nie idzie, to sa miliony filmikow na youtubie. Ja mialem problem z zalapaniem roznicy pomiedzy "get used to doing sth" i "be used to doing something". 3 tygodnie codziennie ogladalem rozne wideo lekcje na youtube i robilem te same cwiczenia na Etutorze az zalapalem o co chodzi. - 7 lat temu zmieniany: 7 lat temu |
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
piotr.grela |