ZALOGUJ SIĘ

Czy w języku angielskim słowa teaser i trailer [jako zwiastun/zapowiedź filmu] mają to samo znaczenie i czy można ich używać naprzemiennie?

zmodyfikowany: 8 lat temuostatnia aktywność: 8 lat temu
W
wpietrzyk3

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Ale chyba tylko jako zwiastun filmu. trailer to znaczy również przyczepa do przewozu bagażu.
G
gosia369
wpietrzyk3 - Tak, mam na myśli zwiastun/zapowiedź filmu. - 8 lat temu

Bardzo ciekawe pytanie.
Sam nie znałem odpowiedzi, trochę poszperałem i oto co znalazłem;

TEASER - to krótki zwiastun, taka zapowiedź i zachęta do obejrzenia filmu, zwykle poniżej 1 minuty i najczęściej pokazywany jeszcze w trakcie kręcenia filmu. Ma na celu wzbudzenie zainteresowania filmem jeszcze w fazie produkcji. Może to być także np. reportaż z planu zdjęciowego itp.

TRAILER - typowa reklama którą widzimy w kinach i TV, emitowana najczęściej przed lub w trakcie wejścia nowego filmu do kin lub telewizji. Robi się ją typowo w celach komercyjnych do zachęcenia jak największej widowni do obejrzenia filmu.

Oczywiście granica ta jest dosyć płynna i można byłoby dywagować także w języku polskim jak jest różnica pomiędzy np. ZWIASTUNEM a SPOTEM REKLAMOWYM
H
halkins
8 lat temuzmieniany: 8 lat temu
mlesniewska1 - np. oficjalny teaser kolejnego epizodu nr 8 filmu Star Wars "The Last Jedi" jest już ogólnie dostępny w sieci, natomiast trailer zostanie zaprezentowany 9 października w amerykańskiej stacji ESPN w przerwie programu sportowego Monday Night Football. Szczerze powiedziawszy to oglądając tego typu materiały trudno zidentyfikować różnice pomiędzy nimi. - 8 lat temu
halkins - @mlesniewska1
Wygląda na to, że TEASER idzie zawsze na pierwszy ogień i ma na celu zainteresowanie mediów danym filmem, tak żeby jak najwięcej o nim się mówiło, a TRAILER jest już typowym spotem reklamowym który wypuszcza się w zaplanowanej kampanii marketingowej. Zgadzam się że chyba nie ma co analizować samej treści filmików...
- 8 lat temu