Niedawno zrobiłem sobie wakacje od powtórek, potem użyłem funkcji rozłóż powtórki, a potem to skasowałem bo zrobiło się ich zbyt dużo i przyznam że trochę się tam namieszało. W związku z tym mam dwa pytania pytania:
1. Czy rozkładanie powtórek jest "bezpieczną operacją" tzn. czy coś tam się nam kasuje, zmienia algorytm i czy lepiej tego nie używać zbyt często?
2. Czy można dokładnie wytłumaczyć co ma dokładnie oznaczać komunikat:
"Wyłączenie dnia z powtórek spowoduje bezpowrotną utratę powtórek "dodatkowych" zaplanowanych na ten dzień"
O co tu chodzi...
pozdr.
Niedawno zrobiłem sobie wakacje od powtórek, potem użyłem funkcji rozłóż powtórki, a potem to skasowałem bo zrobiło się ich zbyt dużo i przyznam że trochę się tam namieszało. W związku z tym mam dwa pytania pytania:
1. Czy rozkładanie powtórek jest "bezpieczną operacją" tzn. czy coś tam się nam kasuje, zmienia algorytm i czy lepiej tego nie używać zbyt często?
2. Czy można dokładnie wytłumaczyć co ma dokładnie oznaczać komunikat:
"Wyłączenie dnia z powtórek spowoduje bezpowrotną utratę powtórek "dodatkowych" zaplanowanych na ten dzień"
O co tu chodzi...
też zauważyłem ten komunikat. W trakcie powtórek wyłączyłem dzisiejszy dzień z powtórek (dawniej to było niemożliwe) i po włączeniu powtórek w dniu dzisiejszym, powtórki ocenione na 1 zniknęły z dnia dzisiejszego natomiast zwiększyła się liczba powtórek w dniach następnych.
Ja oceniam tylko na 1 lub 4. Przy rozkładaniu powtórek wszystko było dobrze, tylko czasami zmieniała się ilość powtórek w kolejnych dniach po kasowaniu rozkładania. Często z tego korzystałem.
Być może od dzisiaj się coś pozmieniało.
Rozkładanie powtórek jest całkowicie bezpieczne. Polega ono na tym, że wszystkie powtórki na aktualny dzień (bieżące + zaległe) rozbija nam na tę samą ilość każdego dnia. Skorzystanie z przycisku "Przywróć daty powtórek" cofa zmiany spowodowane rozłożeniem powtórek. Wówczas ilość aktualnych i zaplanowanych powtórek wraca do stanu sprzed ich rozkładania. Czasami zdarzało się, że przy dużej ilości powtórek, po cofnięciu rozkładania niektóre dni różniły się między sobą w taki sposób, że np. w środę i czwartek było 18 i 20, a zrobiło się 15 i 23, ale w ostatnim czasie algorytmy zostały jeszcze bardziej dopracowane, aby zdarzało się tak zdecydowanie rzadziej.
Z kolei jeśli chodzi o utratę powtórek "dodatkowych" zaplanowanych na aktualny dzień po cofnięciu wolnego w kalendarzu powtórek, to chodzi o powtórki ocenione w danym dniu na 1 lub 2. Czyli jeśli mamy dziś 110 powtórek do wykonania, zrobimy pierwszych 10 z nich błędnie i klikniemy w dzień przerwy w kalendarzu, a następnie cofniemy leżak, to oczywiście powtórki do nas wrócą, ale bez tych 10 wcześniej źle ocenionych. Wtedy zamiast 110 wróci do nas 100 haseł (bez tych 10, tzw. "dodatkowych").
halkins - Aaaaa... tak to działa... :-)
czyli system zaliczy te 10 słówek jako "przerobione i zapamiętane" a udostępni tylko te "nietknięte"
Dziękuję za odpowiedź.
-
7 lat temu
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.