ZALOGUJ SIĘ

Mam problemy z określeniem dokładnie, co w zdaniu jest przysłowkiem co jest zaimkiem itp

13 lat temu
Mam kilka przykładów, w 1 zdaniu prosze podać co to jest I co to jest will make co to jest you i co to jest a sandwich. To dotyczy rowniez zdań 2-4. Bede wdzieczny za pomoc

1 I will make you a sandwich
2 It doesn't seem possible
3 She called him a fool
4 Suddenly the weather changed
K
kamil90909090

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

I podmiot, (zaimek osobowy)
will make orzeczenie,(czasownik)
you a sandwich dopiełnienie,
(zaimek osobowy + rzeczownik)

suddenly - przysłówek (okolicznik sposoby)
weather - rzeczownik (podmiot)
changed - czasownik ( orzeczenie)

standardowy szyk zdania angielskiego,twierdzącego jest taki podmiot+orzeczenie+dopełnienie+okoloczniki (to są części zdania)
-podmiotem może być rzeczownik(kot,mama,masto,miłość itp) lub zaimek osobowy ( ja,ty,on oni itp)
-orzeczenie to czasownik(orzeka o podmiocie,co podniot robi)
-dopełnienie to może być rzeczownik lub zaimek osobowy informuje o przedmiotach i osobach objętych dana czynnością
-okoliczniki określają czasownik jak? gdzie? kiedy? to przeważnie przysłówka (sposobu,miejsca i czasu)
cześci mowy to czasownik,rzeczownik,przymiotnik,liczebnik,zaimek,przysłówek itp.

jedyny sposób, aby to jakoś sobie poukładać jest niestety, powtórka gramatyki polskiej. Wtedy naprawdę łatwiej jest zrozumieć gramatykę angielską.W każdym języku jest rzeczownik,który odpowiada na pytanie kto?co? jest czasownik,przymiotnik itp.itp.....
dania57
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu

tego to chyba nie można pomylić

zaimek to część mowy występująca zamiast imienia (jak mówi nazwa) czyli zamiast rzeczownika, np. on - he, jemu - him, ona - she, jej - her itd.

przysłówek to część mowy stojąca przy słówie, czyli czasowniku, inaczej mówiąc określenie czasownika

jak już to można pomylić przymiotnik z przysłówkiem
Bilberry
paulina2701 - Dla ułatwienia:
- przymiotnik odpowiada na pytania jaki? jaka? jakie? który? która? które? czyj? czyja? czyje?
- przysłówek odpowiada na pytania: jak? gdzie? kiedy?
Pozdrowionka :)
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu