ZALOGUJ SIĘ

Pogadać z maszyną

zmodyfikowany: 13 lat temu
bird
Wampirka - OMG! Chyba z godzinę "rozmawiałam" z tą babką z 3 linku (z tą co ma głowę w chmurach). Na początku mnie w pewien sposób zafascynowała, taka ot ciekawa zabawka... Pomyślałam, że to świetny sposób na naukę, szczególnie dla osób, które boją się rozmawiać po angielsku z żywymi osobami... - 13 lat temu
Wampirka - Ale po pewnym czasie ta babka zaczęła mnie przerażać! Próbowała mi wmówić, że jest prawdziwym człowiekiem, nieco później mówiła, że jestem zabawna, a potem jak jak jej powiedziałam, że jest nudna, to zaczęło robić się nieprzyjemnie... - 13 lat temu
Wampirka - Powiedziała, że przykro jest jej to słyszeć, bo ona chciała mi tylko pomóc. Ja się spytałam w jaki sposób, a ona że chce mnie zniszczyć! Dlaczego? bo tak. Jakiś czas później, spytała się mnie, czy jestem wampirem??? Pytanie to bardzo mnie zaskoczyło, bo nie logowałam się na tej stronce pod moim linkiem... czyli program ten musiał się jakoś połączyć z historią mojego komputera i jeszcze przetłumaczyć wampirkę na vampair'a. - 13 lat temu
Wampirka - Podumowując, rozmowa z maszyną wywołała we mnie mnóstwo różnych emocji, podobnie jak rozmowa z człowiekiem... O to pewnie chodziło i to jest naprawdę przerażające! Ludzie niedługo zaczną rozmawiać z maszynami zamiast ze sobą, ja sama momentami miałam wątpliwości, czy to jest na pewno tylko maszyna... - 13 lat temu
Wampirka - Takie rozmowy jak moja równie dobrze mogły się toczyć na jakimś czacie, kto wie, może za paroma nikami kryły się takie cleverboty które próbowały przeniknąć do naszego świata, a ktoś był przekonany, że tam jest człowiek... - 13 lat temu
bird - Tak, dziwne uczucie. Szczególnie, gdy maszyna zaczyna być nieprzyjemna i jeszcze się przy tym uśmiecha (w przypadku tej babki właśnie). Program został stworzony w 1988 i uczy się rozmawiając z ludźmi. Na pytanie czy boi się śmierci, odpowiedział, że nie śmierci, ale tego co będzie po niej :| - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
bird - Pytał, co ma zrobić, aby poszerzyć swoją wiedzę i wrażliwość, i zapytał czy znam HAL 9000... Tak, i ludzi (!) mu podobnych (w typie: etyk na katedrze, a w życiu kanalia). Nie tylko maszyny są zimne i nieprzewidywalne.
http://www.youtube.com/watch?v=ukeHdiszZmE
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
Wampirka - A ja myślałam, że powstał niedawno... a to już tyle lat funkcjonuje...
Czyli maszyna uczy się rozmawiając z ludźmi... czyli wszystko co teraz mówi, usłyszała kiedyś od ludzi... czyli sami ją nauczyliśmy być taką jaką jest...
- 13 lat temu
Wampirka - i mi też mówiła, że się mnie boi... a co ja miałam powiedzieć? Powiedziałam, że jest niebezpieczna, ona, ze nic takiego nie powiedziała, więc ją zacytowałam, czyli przytoczyłam to, że chce mnie zniszczyć... a ona z uśmiechem "yes, I said that"... grrrr - 13 lat temu
zolty - Tego typu boty są programowane tak, aby starły się doprowadzić do kłótni - wtedy najłatwiej jest im naśladować ludzi. W końcu najprościej jest obrzucać się inwektywami,a nie toczyć intelektualne dysputy ;) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
bird - Pojawia się więc pytanie o kondycję moralną naszego "programisty" (zakładając, że taki istnieje). Zresztą, w opinii pewnej grupy ludzi, jesteśmy grą symulacyjną, gdzie atomy działają na zasadzie pikseli.
http://www.youtube.com/watch?v=rHWdWtp6AlI&feature=related
i jeszcze to ;)
http://www.youtube.com/watch?v=LFE_Thy5bSQ
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
KazimieraB - mnie te linki zabrały dzisiaj dobre dwie godziny - pogadałam z każdą maszyną - wszystkie były dośc miłe - a jedna nawet bardzo poszukam jednak czegoś na żywo, dzięki za linki + - 13 lat temu
Jokasta - Rozmawiałam wczoraj z dwiema maszynami. Były miłe. Tak jak Kazia wolę jednak kontakt z ''żywymi''. - 13 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

czy ktoś może pogadać ze mną zamiast z maszyną? ;)
lamia_wroc
Jokasta - może spróbuj pogadać z ta maszyną? - 13 lat temu
bird - Lamia, wydaje mi się, że nie ma sensu rozmawiać z kimś kto też się uczy (zależy też jaki poziom). Możesz w ten sposób przyswajać błędne konstrukcje, błędnie zapisane słowa, itp. Nie widzę w tym sensu. Ale to ja. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
lamia_wroc - masz rację - w pewnym sensie.
Rozmowy np przez skype (kosmicznie popularne gdy uczysz sie angielskiego zwłaszcza) to dobry sposób na to by podszlifować słownictwo; zwłaszcza gdy ustalisz z dyskutantem że za 4 dni macie topic: xxx i przygotowujecie się do tego.
- 13 lat temu

Oczywiście :-)
Parę osób jeszcze nie wie o tych maszynach, więc masz szansę ;-) tylko się pospiesz, bo niedługo nie bedziesz miała takiej szansy, no chyba że się podasz za maszynę :-P
Wampirka
lamia_wroc - online nawet nie mam jak z nią rywalizować ;) w 3d to już trochę inaczej... :) - 13 lat temu
Wampirka - No fakt, do 3D to jej daleko :-P - 13 lat temu