ZALOGUJ SIĘ

Jak odmieniać w liczbie mnogiej walutę ZŁOTY?

14 lat temuostatnia aktywność: 10 lat temu
Jak odmieniać w liczbie mnogiej ZŁOTY? (Nazwa polskiej waluty - tak dla ścisłości).

Ten zloty? Ten zlotys? Ten zlotych?
lamia_wroc

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 5

Nie będę kozaczył, ale znalazłem to: http://www.memidex.com/zlotys - obydwie formy "zloty" or "zlotys" sa poprawne, w przypisie do "plural" zaznaczono, że "zloty" może być używane jako liczba poj. albo mnoga.

z drugiej strony w brytyjskich określeniach przy liczbie mnogiej zwykle jest używana forma "zloty" i nie mam najmniejszego pojęcia, dlaczego nie odmieniają tego podobnie jak "euro" czy też "dollar", ale zadam to jako topik na najbliższych zajęciach u siebie w grupie, może jakiś native-speaker lingwista oświeci nas trochę.

pozdrawiam
yathe
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu

ku dyskusji:
słownik Longmana w uwagach podaje, że liczba mnoga dla rzeczownika "zloty"
ma dwie formy "zloty" i "zloties"
zgodnie z tym zapisem "ten zloty" oraz "ten zloties" należałoby traktować jako poprawne.
P.S.
ciekaw jestem co nativ oraz nasi koledzy w krajach anglojęzycznych nam powiedzą na temat formy mnogiej "zloty" -:)
TLK

(waluta) zloty
masz pięć złotych? have you got five zlotys?
to kosztuje sto złotych this costs a hundred zlotys .W Anglii o złotych raczej nie mowimy Anglicy nie znaja tej waluty .Wstyd powiedziec ale niektorzy nie wiedza gdzie Polska lezy
ipon

powinno być "zloty" ;)
bformella
yathe - zgadzam się: począwszy od BBC News po "Guardian", "Daily Telegraph", etc.: używa się w większości przypadków formy liczby mnogiej "zloty". Oczywiście nie oznacza to, że forma "zlotys" lub "zloties" jest zła - jest po prostu żadko używana przez media. - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu

Szukałam czegoś w małym związku z powyższym, a mianowicie chciałam komuś powiedzieć ile to kosztuje i zaliczyłam wpadkę, bo o ile to okrągła cena to jeszcze by się obyło, a ja nie wiedziałam jak jest grosz i teraz szukam. W sumie to wszystkie scenki dialogowe są oparte na euro, a ja chcę komuś powiedzieć, że to kosztuje 12 złotych i 99 groszy ??? Wstyd mi było, ale postanowiłam nadrobić.

Słownik diki pokazuje, iż "grosz" to "bob", ale przepuszczam, iż to nie funkcjonuje odnośnie naszej waluty, a może się mylę? Pomoże ktoś mnie oświecić?

Bardzo dziękuje ;)
absolwentka