S | szakal777 |
futbolowa |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
piotr.grela |
szakal777 - Właśnie postanowiłem dodawać nieznane słówka do etutor :P Bardzo fajny system powtórek,ale słyszałem, ze nie warto się uczyć samych słówek,a całych fraz.Ja dodaje i to i to :P
-
8 lat temu
|
+1 |
B | Barbara.m |
szakal777 - Dobra metoda :P Najlepiej jak się tak serial przyjmie.No to czas zacząć od nowa breaking bad i prison break :P
-
8 lat temu
|
|
lalique7 - Moim zdaniem warto zacząć od łatwiejszych seriali, "Breaking bad" jest naszpikowany terminologią chemiczną i slangiem. Lepiej zacząć od seriali typu "Keeping Up Appearances", a potem, w miarę powiększania zasobu słownictwa, przechodzić do trudniejszych pozycji.
-
8 lat temu
|
+1 |
abmmichal |
B | burgos87 |
KBPL - Wypadałoby uściślić z jakimi napisami: w rodzimym języku (polskim) czy angielskim...?! Od siebie dodam, że nauka języka obcego poprzez oglądanie filmów lub seriali dla osoby mającej przeciętne (i poniżej) uzdolnienia językowe jest dobra jedynie jako uzupełnienie tradycyjnej nauki.
-
8 lat temu
|
|
piotr.grela - Z napisami angielskimi, chodzi o to aby początkujący uczący się osluchal się języka i wiedział o co chodzi. W polskim klubie na Putney w Londynie, odbywały się projekcje angielskich i amerykańskich filmów. Fajny pomysł ale totalny bezsens było wyświetlanie filmów z polskimi napisami. Ja z racji problemów ze słuchem też wolę filmy z angielskimi napisami. Mieszkając w UK nie mam z tym problemów, bo większość filmów i programy ma napisy "subtitles". Kiedyś w Polsce w sieciach kablowych i satelitarnych dostępny był kanał BBC Prime, TVN Lingua i dzięki nim nauczylem, osłuchałem się angielskiego.
-
8 lat temu
zmieniany: 8 lat temu
|
|
mosiek87 - a co dla ciebie oznacza przeciętne lub poniżej uzdolnienia językowe? bo może na to choruję?
-
8 lat temu
|
+1 |
KBPL - Przeciętne czyli średnie. Sam takie posiadam i muszę włożyć dużo pracy aby języka obcego się nauczyć. W przeciwieństwie do osób uzdolnionych językowo, którym oglądanie filmów może wystarczyć do nauki.
-
8 lat temu
|
|
abmmichal |
piotr.grela - Ogladanie z napisami mozna wykorzystac jeszcze w jeden sposob. Podczas ogladania mozna zapisywac nieznane slowka, zwroty na kartce papieru. Potem te slowa i zwroty sprawdzac w Diki slowniku i dodawac je do powtorek w Etutorze. Po jakims czasie ogladania TV z napisami, na tyle dojdziecie do wprawy, ze nie bedzie dla was roznicy czy ogladacie filmy z napisami, czy nie.
-
8 lat temu
zmieniany: 8 lat temu
|
+2 |
P | Patiku |
abmmichal - tak słuszny komentarz samo słuchanie i oglądanie nie zastąpi STANDARDOWEJ NAUKI.
-
8 lat temu
|
|
futbolowa |
K | kolbek111 |
lukaszk85 |
U | undsame |