ZALOGUJ SIĘ

Jak stosować te przyimki? Proszę o pomoc

8 lat temuostatnia aktywność: 8 lat temu
Siemanko jak stosować te przyimki czy ktos mi wyjasnij to w latwy i prosty sposob jak stosowac te przyimki at/on /in/by etc. bo nie rozumiem dlaczeog gdy mam np zdanie I was in london in pub yesterday on party. czy to jest poprawne i jak to stosować będę wdzięczny naprawdę gdy ktoś mi wyjaśnij jak stosować poprawnie te przyimki bez błędów
kupka12

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

Niestety chyba nie ma na to jakiejś łatwej i prostej recepty. Przyimki stwarzają problem nie tylko uczącym się angielskiego, ale czasami nawet samym rodzimym użytkownikom tego języka. Tutaj jest dość fajny opis: http://www.linguisticatelier.com/wordpress/angielskie-kolokacje-english-collocations/
M
mlesniewska1
kupka12 - Dzieki :)a i mam jeszcze jedno pytanie czy jezeli czesto myle przyimki to czy ostane zroumiany przez anglikow? Czy zmieni to zupelnie znaczenie na czos innego - 8 lat temu
mlesniewska1 - W większości przypadków w rozmowie potocznej raczej tak. Pewnie czasem wywoła to duży grymas zdziwienia i będzie trzeba wyjaśniać,poprawiać, uszczegóławiać okrężna drogą. Ale to tak jak my rozumiemy obcokrajowca mówiącego łamaną polszczyzną. Niemniej użycie innych przyimków, zwłaszcza w przypadkach użycia phrasal verbs niestety często zmienia totalnie znaczenie zwrotu: np. look after sth (szukać czegoś), look in sth (szukać w czymś), look into sth (zająć się czymś), look on sth (przyglądać się). - 8 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.