ZALOGUJ SIĘ

podwójne zaprzeczenie? I have no...

14 lat temu
I have no any curtains..?
czy wystarczy
I have no curtains..?

Czy cokolwiek tu jest nieporawne?
fiolkah

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

A ja Ci podam kilka przykładów do przemyślenia. Popatrz:

No...= "not any" lub "not a":

- There are no cars in the car park = There are not any cars in the park
- We have got no coffee = We have not got any coffe

Jeszcze jedno. "Any" nie jest zaprzeczeniem. Jest słowem neutralnym. W zdaniach z zaprzeczeniami używa się go w sensie "żaden". Zaprzeczeniami są słowa rozpoczynające się od "no" czyli: nowhere, none, itd....

Pozdrawiam.
E
efogt
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu
Jokasta - Koleżanko czy to przykłady z tych książek ? :))) - 14 lat temu
efogt - Tak Joasiu:) Bardzo fajne wydania:)Warto było ponieść koszt:) - 14 lat temu
Jokasta - fajnie, że odpowiadasz na pytania i pomagasz innym, a jeszcze teraz z dodatkową, zdwojoną wiedzą...:) - 14 lat temu
efogt - Nie masz pojęcia jak ja się cieszę:)Przynajmniej mogę pomóc większej liczbie uczniów i oczywiście samej sobie:) - 14 lat temu
fiolkah - ok, wygląda na to, że lekko przekombinowałam, bo gdzieś coś kiedyś zasłyszałam i się przypomniało nie w tym momencie co trzeba echh i problem sam się wymyślił ;P
dziękuję za sprostowanie ;)
- 14 lat temu
Jokasta - fiolkah bardzo dobrze, że zdajesz pytania, to nie wstyd. Dobrze, że jest ktoś kto Ci może pomóc. - 14 lat temu
fiolkah - owszem, dlatego uderzam... ;) - 14 lat temu
radmar2 - efogt@
Możesz przypomnieć tytuł?
- 14 lat temu
efogt - Jasne że mogę:)"Essential Grammar in Use" third edition by Raymond Murphy, wydawnictwa Cambridge.... - 14 lat temu
radmar2 - efogt@

Thanks a lot!
- 14 lat temu
efogt - You're welcome:) - 14 lat temu
quantum137 - Zgadzam się z efogt, tylko jeszcze 'e' w słowie coffee poproszę ;) - 14 lat temu
efogt - Mówisz , masz:) Przepraszam za literówkę:) - 14 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.