![]() | kjanicka |
użycie |
przykład |
---|---|
- kiedy mówimy o umiejętnościach, które mieliśmy w przeszłości W tym wypadku could jest odpowiednikiem can, które używane jest tylko w teraźniejszości. |
I could play the piano when I was a child. = Jako dziecko umiałem grać na pianinie. She can play the violin. (teraźniejszość) She could play the violin. (przeszłość) |
- kiedy mówimy, że nie mogliśmy czegoś zrobić w przeszłości | As hard as the girl tried, she couldn't understand what her grandfather was saying. = Ta dziewczynka bardzo się starała, jednak nie mogła zrozumieć swojego dziadka. |
- kiedy używamy czasowników zmysłów (feel, hear, see, smell, taste) w czasie przeszłym |
She could hear the monster approach her. = Słyszała, jak potwór się do niej zbliżał. They could see that their effort wasn't pointless. = Zobaczyli, że ich wysiłek nie był bezsensowny. |
- kiedy mówimy o możliwościach, które mieliśmy w przeszłości | When I received a bike for my 21st birthday, I could easily get to work in twenty minutes. = Kiedy dostałem rower na dwudzieste pierwsze urodziny, mogłem bez trudu dostać się do pracy w dwadzieścia minut. |
- kiedy mówimy o pozwoleniu, które zostało nam udzielone w przeszłości | When I was sixteen, I could stay at parties longer. = Kiedy miałem szesnaście lat, mogłem zostawać dłużej na imprezach. |
użycie |
przykład |
---|---|
- kiedy mówimy o umiejętnościach, które mieliśmy w przeszłości (= could) | Irenne was able to play the piano when she was six. = Irenne umiała grać na pianinie, kiedy miała sześć lat. |
- kiedy mówimy o możliwości, które mieliśmy w przeszłości (= could) | After he had got a pay rise, we were able to go to a real honeymoon. = Po tym, jak dostał podwyżkę, mogliśmy pojechać na prawdziwy miesiąc miodowy. |
- kiedy mówimy czynności, która została wykonana (≠ could) |
Mark and Spencer were able to meet the deadline. = Markowi i Spencerowi udało się zdążyć przed terminem. porównaj: My boyfriend was able to repair the tyre. = Mojemu chłopakowi udało się naprawić oponę. (wiemy, że udało mu się naprawić oponę) My boyfriend could repair the tyre. = Mój chłopak potrafiłby naprawić oponę. (ale nie wiemy, czy ją naprawił) |
- kiedy mówimy o pozwoleniu, które zostało nam udzielone w przeszłości | As a child I was allowed to stay up late on Saturdays. = Jako dziecko mogłem chodzić później spać w soboty. |
Często zamiast konstrukcji be able to do something, kiedy mówimy o przeszłej czynności, która została wykonana lub możliwości, która się ziściła, możemy użyć czasownika manage.
użycie |
przykład |
---|---|
- kiedy mówimy o czynnościach, które musieliśmy wykonać w przeszłości i wynikały one z zewnętrznego przymusu lub potrzeby | My knee hurt for a week so I had to go to the doctor. = Kolano bolało mnie przez tydzień, więc musiałem iść do lekarza. |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.