ZALOGUJ SIĘ

Czy poniższe zdanie jest poprawne?

9 lat temuostatnia aktywność: 9 lat temu
I hadn't answered your message before, because i was on holidays.
A
apbird

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Moim zdaniem nie. Ja bym powiedział "I didn't answer..., because I was...", ponieważ obie akcje trwają jednocześnie, a nie jedna przed drugą, co by uzasadniało zastosowanie czasu zaprzeszłego.
Ewentualnie, jeżeli by obie akcje, tj. obecność na wakacjach i nieodebranie telefonu, miały miejscze przed inną akcją w przeszłości, wtedy można by użyć czasu zaprzeszłego w obu zdaniach: I hadn't answered... because I had been... Ale kontekts na to nie wskazuje
pkomarek1
9 lat temuzmieniany: 9 lat temu

Owszem, możemy też powiedzieć "I didn't answer your message before, because I had gone on holidays." - najpierw pojechaliśmy na wakacje, potem nie odebraliśmy wiadomości - czyli "Nie odebrałem twojej wiadomości, bo pojechałem na wakacje". Pozdrawiam:)
milena.u
pkomarek1 - Ale tak zaprezentowane zdanie ma zupełnie inny wydźwięk, niż zdanie przytoczone przez apbird, w którym najpierw "nie odpowiedziałem na wiadomość, a następnie pojechałem na wakacje. Co jest poniekąd nielogiczne. Raczej w życiu jest tak, że nie odpowiadamy na wiadomość, bo właśnie jesteśmy na wakacjach...

Taka jest, przynajmniej wg mnie, logika czasu zaprzeszłego, opisującego akcję w przeszłości, która miała miejsce przed inną akcją w przeszłości
- 9 lat temu zmieniany: 9 lat temu

I didn't answer your message before, because I had gone on holidays.
barmac05