ZALOGUJ SIĘ

Dlaczego ryby a nie ryba. Proszę o pomoc

13 lat temu
I caught this fish in 25 minutes.
Dlaczego to zdanie się tłumaczy. Złapałem te ryby w 25 min, a nie złapałem tą rybę w 25 min?
Dzieki z gory za pomoc
K
kamil90909090

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 5

Witam:)

Dlatego że rzeczownik "fish" zarówno w liczbie pojedynczej jak i mnogiej ma tę samą formę, czyli fish. Jest on uznawany za rzeczownik nieregularny. Jednak druga forma, z końcówką "s", jest też możliwa - fishes - kiedy mówimy o wielu gatunkach żywych ryb lub bardziej formalnie:w pracach naukowych. Jednak forma z końcówką "s" jest bardzo rzadko stosowana. Bardziej naturalną i dopuszczoną w codziennym użyciu jest forma "fish" zarówno dla liczby mnogiej jak i pojedynczej.

Pozdrawiam serdecznie.
E
efogt
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu

Nie będę dublował odpowiedzi użytkowniczki efogt.
Być może szanowna koleżanka dopowie jeszcze i wyjaśni użycie 'this'(zamiast 'these') + rzeczownik 'fish' użyty w liczbie mnogiej . Bo to jest ważniejsza część pytania.

To tylko moja skromna sugestia, proszę mnie o nic nie posądzać.

Pozdrawiam serdecznie
quantum137

Quantum trafne spostrzezenie(zwlaszcza tak wczesnie rano)
Mam dwie odpowiedzi:

1."Niestety jak to w życiu bywa, większość ludzi ma gdzieś zasady językowe i poprzez ich niestosowanie z czasem formy błędne są uznawane za akceptowalne by w końcu stać się poprawnymi gdyż 'wszyscy' tak mówią."

2.Etutor znowu sie nie przylozyl,

Byc moze istniej rowniez inna mozliwosc,
Pozdrawiam,
TopMan
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
quantum137 - dobre! hehe, mogę podpowiedzieć, że jedna z tych możliwości jest poprawna odpowiedzią ;) - 13 lat temu

byk jak byk! 'this' wskazuje na to, ze mowa o jednej rybce.
rzuff_3

Witam,

tłumaczenie zostało już zmienione, na "tę rybę".

Dziękujemy za zwrócenie uwagi.

Pozdrawiam
Agnieszka
A
agazerka