J | jacoo90 |
I used to eat big breakfasts when I worked as a freelancer. = Zwykłam jeść duże śniadania kiedy pracowałam na własny rachunek.
Used to - mówienie o nawykach i przyzwyczajeniach z przeszłości
Used to używane jest do tego, by mówić o przyzwyczajeniach i zwyczajach, jakie mieliśmy w przeszłości, ale obecnie już ich nie mamy.
I used to play the piano every day, but I don't do it anymore. = Kiedyś grałem na pianinie codziennie, ale już tego nie robię.
George used to spend his spare time at the gym. = George zwykł kiedyś spędzać swój wolny czas na siłowni.
Janet used to smoke ten cigarettes a day, but now she smokes only two. = Janet paliła kiedyś dziesięć papierosów dziennie, ale teraz pali tylko dwa.
Used to - mówienie o czynnościach, które działy się regularnie w przeszłości
Used to używamy, aby opisać rzeczy, które działy się w przeszłości regularnie, ale nie mają miejsca w teraźniejszości.
I used to work with him in a shop. = Pracowałem z nim w sklepie. (działo się to regularnie - pracowałem z nim codziennie, przez okres mojej pracy w sklepie)
I used to eat a lot of chocolate. = Kiedyś jadłem bardzo dużo czekolady.
Used to - ważne informacje
Used to nie ma formy teraźniejszej. Kiedy mówimy o teraźniejszości, używamy czasu present simple.
He eats a lot of chocolate. = On je bardzo dużo czekolady. (A nie: he uses to eat - by mówić o obecnych zwyczajach używamy present simple)
Nie używamy used to by mówić o jednorazowych wydarzeniach z przeszłości, o dokładnym czasie ich trwania lub aby mówić, ile razy coś się wydarzyło:
I went to the restaurant down the street last week. (A nie: I used to go) = Poszedłem do restauracji na końcu ulicy w zeszłym tygodniu.
I worked with him for three years. (A nie: I used to work) = Pracowałem z nim przez trzy lata.
Pamiętaj, że used to jest używane, gdy mówimy o jakichś zwyczajach z przeszłości, których już nie mamy. Gdy chcemy powiedzieć, że wciąż mamy dany zwyczaj, używamy present simple.
When I was young I used to eat a lot of sweets. I don't like them any more. = Kiedy byłem mały, jadłem bardzo dużo słodyczy. Już ich nie lubię.
When I was young I ate a lot of sweets. I still eat them. = Kiedy byłem mały, jadłem bardzo dużo słodyczy. Wciąż je jem.
Przysłówki i "used to"
Used to możemy używać również z przysłówkami czasu, takimi jak never, always, sometimes. Mogą one być stawiane zarówno przed, jak i po used to. Przysłówek przed used to pojawia się w języku nieformalnym. W formalnym języku stawiamy przysłówek między used a to.
I never used to show up late at work. = Nigdy nie spóźniałem się do pracy.
I used never to show up late at work.
Czasownik "use"
Pamiętaj, że czasownik use jest też zwykłym czasownikiem. Może być używany w czasie past simple nie tylko w konstrukcji used to. Gdy jest użyty samodzielnie bez "to", może oznaczać jednorazową czynność:
I used too much water for washing. = Zużyłem za dużo wody na pranie.
![]() | kasia.szczep |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Lesson 22 There is sentence " I did work as a mechanic for a while " .Is it correct?
Czy ćwiczenie z "much" jest poprawnie ułożone?
Czy mogę prosić o wyjaśnienie na temat notatki do wyrażenia "used to" ?
🟠 [Wątek eTutora] Jak Ci idzie nauka w 2024 r.? Wątek motywacyjny dla wszystkich Użytkowników! 🔥💪
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.