M | mariusz882 |
H | halkins |
only - A dlaczego w pierwszych dwóch zdaniach nie ma rodzajnika przed coffee, a w ostatnim jest ?
-
9 lat temu
|
|
MaggieB - coffee jako napój jest uncountable, w ostatnim zdaniu chodzi bardziej o spotkanie przy kawie.
Jeśli dodamy do tego, że autorem zdania będzie Irish = akceptowalne. Podobnie będzie z > let's have a beer - 9 lat temu zmieniany: 9 lat temu |
|
halkins - Dlatego że w pierwszych dwóch zdaniach miałem na myśli kawę, ogólnie jako NAPÓJ.
W zdaniu trzecim chciałem wyraźnie zaznaczyć że chodzi mi o FILIŻANKĘ KAWY. Jak zerkniesz do słownika Diki ze słówkiem "coffee" to znajdziesz; 1 . kawa (napój) [UNCOUNTABLE] 2 . kawa (filiżanka kawy) [COUNTABLE AND UNCOUNTABLE] Ten rodzaj "kawy", policzalnej możemy najczęściej spotkać przy zamawianiu w kawiarni lub restauracji. Mówimy wtedy "a coffee", ale mamy na myśli filiżankę z kawą. > Can I get you a coffee (= cup of coffee)? > I'd like a black coffee (= a cup of coffee without milk), please. - 9 lat temu zmieniany: 9 lat temu |
+2 |
only - dziękuję Wam za odpowiedzi. czytając Wasze odpowiedzi przypomniało mi się, że kiedyś chyba mi nauczycielka mówiła, że jeśli chcemy dać a przed napojem to musimy dać a cup of coffee czy a glass of water. nie możemy zrobić tego w domyśle tylko musimy użyć tego cup itp żeby dać a. inaczej jest niepoprawnie. teraz już sama nie wiem jak to jest.
-
9 lat temu
|
|
MaggieB - Przedimek -a- w liczbie pojedynczej również zastępuje -cup of-.
Czyli: Can I have a coffee, please? znaczy to samo co: Can I have a cup of coffee, please? - 9 lat temu |
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.