ZALOGUJ SIĘ

Jak powiedzieć po angielsku nie spojleruj ?

9 lat temuostatnia aktywność: 9 lat temu
Pytanie jak w tytule. Rozmawiasz z kimś o serialu i jak powiedzieć
'nie spojleruj, nie oglądałam ostatniego odcinka.'
Czytasz jakąś dyskusję i ludzie zaczynają spojlerować. Jak powiedzieć: 'Przestańcie spojlerować'
O
only

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 4

Ojej... haha, a co to znaczy po polsku "spojlerować" :-))))
Oświeć nas, tzn. przynajmniej mnie, chyba że to coś sprośnego :-))))
H
halkins
askawska - Słyszę to słowo w kontekście zdradzenia dalszej części serialu, filmu, zakończenia książki. Np. jak powie się komuś, kto ogląda "Gwiezdne Wojny" po bożemu, czyli od IV części, że [treść usunięta przez administratora], to to jest wyjątkowo perfidne spojlerowanie. Ale może w innych okolicach to znaczy co innego.
I wygląda, jakby pochodziło gdzieś tam pośrednio od "spoil".
Edit: Niniejszym muszę przeprosić tych, którzy oglądają "Star Wars" od czwórki i przeczytali ten komentarz.
- 9 lat temu zmieniany: 9 lat temu
halkins - @askawska
Dzieki Askawska. Jesteś niezastąpiona. Jesteś lepsza niż Google :-)))))
Proszę nie śmiej się zbyt głośno, ale mnie się to skojarzyło ze spojlerem, takim samochodowym :-)
Haha, Serio ... :-))))))) Nigdy nie słyszałem o spojlerowaniu. Chyba już nie ten wiek, bo nie ogarniam wszystkiego
;-)
- 9 lat temu
wacek6713 - Spojler w samochodzie to też moja pierwsza myśl, ale sprawdziłem w Google i wyraz istnieje, w slangu oczywiście. To taka sytuacja, kiedy ktoś mówi ci co się stało w dalszej części/epizodzie/tomie filmu/serialu/książki. Stwierdzam jednak, że ja niestety też nie nadążam i chyba cofam się w rozwoju. - 9 lat temu
halkins - @ askawska, wacek6713, only
No i tym samym doszliśmy do sedna sprawy.
Banalnie proste rozwiązanie, czyli że "spojlerować" to po prostu "to spoil".
Nie może być inaczej... :-)

- 9 lat temu
wacek6713 - Halkins, owszem, ale jeśli ten wyraz pochodzi od tego słowa, to można go użyć tylko w znaczeniu negatywnym. Są jednak osoby które lubią wyprzedzanie faktów, więc dla nich raczej nie można go używać. Proponuję wymyślić następne, no chyba że już istnieje... - 9 lat temu

jaki trzeba być chamem, żeby spojlerować nawet w takim wątku jak ktoś prosi o przetłumaczenie, żeby tego nie robić na angielski. akuratnie ten film kompletnie jest jest w moim guście i mam nadzieję, że innych fanów tego filmu tutaj nie ma. oczywiście odpowiedzi nie dostałam, za to są epopeje nie na temat. haha hihihi jakie to śmieszne, a boże, o takim samochodowym. poważnie ?
O
only

Najczęściej spotykanym wyrażeniem w tej sytuacji jest No spoilers, please. Można także powiedzieć Don't spoil, please. "To spoil" oznacza dosłownie "psuć", czyli "spoilers" (nasze "spoilery") to coś, co psuje:)
milena.u

na marginesie dodam, że spojler samochodowy ma taki sam rodowód, czyli pochodzi od czasownika "to spoil", bo jego zadaniem jest "psuć" opływ powietrza koło korpusu samochodu, zmieniając jego aerodynamiczne właściwości :)
pkomarek1
9 lat temuzmieniany: 9 lat temu