O | only |
H | halkins |
askawska - Słyszę to słowo w kontekście zdradzenia dalszej części serialu, filmu, zakończenia książki. Np. jak powie się komuś, kto ogląda "Gwiezdne Wojny" po bożemu, czyli od IV części, że [treść usunięta przez administratora], to to jest wyjątkowo perfidne spojlerowanie. Ale może w innych okolicach to znaczy co innego.
I wygląda, jakby pochodziło gdzieś tam pośrednio od "spoil". Edit: Niniejszym muszę przeprosić tych, którzy oglądają "Star Wars" od czwórki i przeczytali ten komentarz. - 9 lat temu zmieniany: 9 lat temu |
0 |
halkins - @askawska
Dzieki Askawska. Jesteś niezastąpiona. Jesteś lepsza niż Google :-))))) Proszę nie śmiej się zbyt głośno, ale mnie się to skojarzyło ze spojlerem, takim samochodowym :-) Haha, Serio ... :-))))))) Nigdy nie słyszałem o spojlerowaniu. Chyba już nie ten wiek, bo nie ogarniam wszystkiego ;-) - 9 lat temu |
+1 |
wacek6713 - Spojler w samochodzie to też moja pierwsza myśl, ale sprawdziłem w Google i wyraz istnieje, w slangu oczywiście. To taka sytuacja, kiedy ktoś mówi ci co się stało w dalszej części/epizodzie/tomie filmu/serialu/książki. Stwierdzam jednak, że ja niestety też nie nadążam i chyba cofam się w rozwoju.
-
9 lat temu
|
+1 |
halkins - @ askawska, wacek6713, only
No i tym samym doszliśmy do sedna sprawy. Banalnie proste rozwiązanie, czyli że "spojlerować" to po prostu "to spoil". Nie może być inaczej... :-) - 9 lat temu |
+1 |
wacek6713 - Halkins, owszem, ale jeśli ten wyraz pochodzi od tego słowa, to można go użyć tylko w znaczeniu negatywnym. Są jednak osoby które lubią wyprzedzanie faktów, więc dla nich raczej nie można go używać. Proponuję wymyślić następne, no chyba że już istnieje...
-
9 lat temu
|
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
O | only |
![]() | milena.u |
![]() | pkomarek1 |
Jak wam idzie nauka? Wątek motywacyjny ;)